Ας μιλήσουμε για το Mealybug – You Grow Girl

0
Ας μιλήσουμε για το Mealybug – You Grow Girl

Σε αυτό το βαρύγδουπο βρέθηκε πρόσφατα μια μικρή προσβολή από αλευρόφυτο pothos (Epipremnum). Ελέγχω τακτικά τα φυτά εσωτερικού χώρου μου, αλλά ήταν καλά καμουφλαρισμένα ενάντια στη λευκή ποικιλομορφία. Από τα πολλά παράσιτα που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου, το αλευρόφυτο είναι αυτό που έχω αντιμετωπίσει περισσότερο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι διατηρώ πολλά παχύφυτα και ενώ είναι παράσιτο ίσων ευκαιριών, φαίνεται να ευνοούν ιδιαίτερα ορισμένα παχύφυτα. Λατρεύω την ποικιλομορφία και το όμορφο μακρόστενο σχήμα αυτών των φύλλων και δεν ήθελα να χάσω αυτό το φυτό, έτσι έφυγα στη δράση, γνωρίζοντας εκ πείρας ότι η καλύτερη ευκαιρία για να τα αντιμετωπίσω είναι η γρήγορη δράση.

αλευρόκοφος
Τα αλευρώδη ζωύφια είναι ένα ασπόνδυλο με μαλακό σώμα που απορροφά χυμό από την τρυφερή ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος φυτών.

Ακολουθεί η βασική μου μέθοδος για την αντιμετώπιση του αλευροκιού:

1. Η αποικία δεν ήταν ανυπέρβλητη να αντιμετωπιστεί, αλλά ήταν αρκετά καλά εδραιωμένη και υποψιαζόμουν ότι οι ενήλικες, οι νύμφες και τα αυγά (ο πλήρης κύκλος ζωής) θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να σύρω το φυτό κάτω από το ντους, περνώντας τα δάχτυλά μου πάνω από κάθε επιφάνεια του φύλλου και χρησιμοποιώντας μια υγρή άκρη Q για να μπω στις γωνίες και τις σχισμές όπου τα φύλλα συναντούν τους μίσχους. Εδώ είναι πιο πιθανό να κάνουν παρέα, ειδικά όταν αρχίσετε να εργάζεστε για να τους καταπολεμήσετε. Το άλλο μέρος για να κοιτάτε συχνά είναι γύρω από τη νέα ανάπτυξη – όλα τα παράσιτα έντομα προτιμούν τα πιο τρυφερά μέρη ενός φυτού. Αυτό το αρχικό ντους είναι απλώς ένα πρόχειρο μπάνιο για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ενήλικα έντομα.

2. Στη συνέχεια, ψέκασα όλο το φυτό προς τα κάτω (κάτω από τα φύλλα και το χώμα) με ένα σπρέι neem που φτιάχνω χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένο λάδι neem αραιωμένο σε 1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι σε 1 λίτρο νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε την ίδια ποσότητα εντομοκτόνου σαπουνιού ή ένα κοινό υγρό σαπούνι όπως π.χ Δρ. Μπρόνερς χωρίς άρωμα. Προσωπικά προτιμώ το συμπύκνωμα neem από ένα προαναμεμιγμένο προϊόν ψεκασμού επειδή έχει καλύτερη αξία για το δολάριο, μου αρέσει που μπορώ να ελέγξω την αραίωση (χρησιμοποιώντας ένα πιο αραιωμένο σπρέι για πιο τρυφερά φυτά) και διαπιστώνω ότι ακόμη και ένα μικρό μπουκάλι συμπυκνώματος θα διαρκέσει χρόνια. Το δικό μου αγοράστηκε από Αστική Συγκομιδή εδώ στο Τορόντο, αλλά δεν το έχουν διαθέσιμο στο διαδίκτυο, γι‘ αυτό θα συνιστούσα ένα προϊόν όπως αυτό αντι αυτου. Το Neem είναι ένα συστημικό που λειτουργεί όταν το φυτό το παίρνει στους ιστούς του, καθιστώντας τα φύλλα δυσάρεστα/απωθητικά και μερικές φορές ακόμη και θανατηφόρα για ορισμένα έντομα. Ενώ η επανειλημμένη εφαρμογή του σπρέι δεν σκοτώνει πάντα τα έντομα απευθείας, διασφαλίζει ότι τυχόν ενήλικες ή νεοεκκολαφθέντα μωρά δεν έχουν πλέον βρώσιμη πηγή τροφής πιο κάτω. Παρακαλώ σημειώστε ότι το neem έχει μια μυρωδιά, κάτι σαν σκόρδο/πικάντικη. Είμαι ευαίσθητη στη μυρωδιά, γι‘ αυτό ψεκάζετε πάντα στην μπανιέρα γιατί μπορώ να την καθαρίσω μετά και το σπρέι δεν είναι στον αέρα.

Αντί του σπρέι λαδιού neem, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι σκόρδου ή σκόρδου και πιπεριού (ή αυτό που καταναλώνει τα σκληρά κοτσάνια από τα τοπία σκόρδου).

3. Μόλις ψεκάστηκε, έθεσα το φυτό σε καραντίνα μακριά από άλλα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει, αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι αλευρώδεις κοριοί δεν πετούν, επομένως η καραντίνα δεν χρειάζεται να είναι μακριά.

3. Την επόμενη μέρα, πέρασα ολόκληρο το φυτό με μια μπατονέτα βουτηγμένη σε αραιωμένη ισοπροπυλική αλκοόλη, ταμπονάροντας σε κάθε αλευρωτό ζωύφιο που έβλεπα και σκάβοντας ξανά βαθιά σε εκείνες τις γωνίες και τις σχισμές. Διαπιστώνω ότι τη δεύτερη μέρα είναι συχνά το σημείο όπου υποχωρούν. Μερικοί ψεκάζουν ολόκληρο το φυτό, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ισοπροπυλική αλκοόλη σε φύλλα παθογόνου, οπότε ήθελα να το παίξω με ασφάλεια για να ξεκινήσω. Επανέλαβα αυτή την ενέργεια κάθε μέρα για μια εβδομάδα και διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καύση των φύλλων με το αραιωμένο οινόπνευμα και έκτοτε το χρησιμοποιώ σε πλήρη ισχύ απευθείας από το μπουκάλι.

4. Παρακολούθησα την αρχική εφαρμογή με άλλη μια εφαρμογή ψεκασμού neem και έκτοτε μείωσα τις εφαρμογές σε εβδομαδιαία. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο παράσιτο για να απαλλαγούμε από αυτό, αλλά είναι δυνατό. Μετά από μερικές εβδομάδες διαπιστώνω ότι η εμφάνισή τους μειώνεται και μπορώ να περιορίσω τον έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα και τελικά μόνο την εβδομάδα.

Περαιτέρω συμβουλές: Το κλειδί για να βεβαιωθείτε ότι τα έχετε όλα είναι να ελέγχετε επιμελώς και να επαναλαμβάνετε τις παραπάνω διαδικασίες, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αφαιρώ το φυτό από το χώμα και πλένω μέχρι τις ρίζες. Αυτό χρειάζεται περισσότερο όταν η προσβολή είναι πιο έντονη και με παχύφυτα όπως η αγαύη ή η σανσεβιέρια. Είχα προσβολές που φτάνουν στο κέντρο της ροζέτας και είναι αδύνατο να αφαιρεθούν χωρίς να φτάσει σε αυτό το μήκος.

Το άλλο σημαντικό κλειδί εδώ είναι να ελέγξετε τα γειτονικά φυτά. Έχω ένα όμορφο Monstera adonsonii κρεμασμένο δίπλα σε αυτό το φυτό, με μερικά φύλλα να αγγίζουν. Με την πρώτη ματιά το M. adonsonii φαινόταν ανέγγιχτο, αλλά βρήκα μερικά όταν κοίταξα πιο προσεκτικά κάτω από ένα φως, ειδικά πολύ ψηλά σε εκείνα τα αυλάκια όπου τα νέα φύλλα αναδύονται από το στέλεχος. Από τώρα λοιπόν ακολουθώ αυτή τη διαδικασία και για τα δύο φυτά, με μικρά αλευροφόρα εξακολουθούν να εμφανίζονται ξανά και ξανά στο πόθο όπου ξεκίνησε η προσβολή.

Τελευταίες σκέψεις: Κάποια εκδοχή αυτής της θεραπείας είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω τις περισσότερες προσβολές από παράσιτα σε εσωτερικούς χώρους. Ο άλλος βασικός παράγοντας είναι να διατηρείτε τα φυτά σας όσο πιο υγιή μπορείτε, καθώς τα πιο υγιή φυτά είναι πιο ανθεκτικά στα παράσιτα και οι κακές συνθήκες καλλιέργειας μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στο εάν ένα παράσιτο μπορεί να ευδοκιμήσει εξαρχής. Αν και έτσι αντιμετωπίζω τα φυτά εσωτερικού χώρου, δεν προσεγγίζω τον έλεγχο παρασίτων στον εξωτερικό μου κήπο. Ενώ όντως χρησιμοποιούσα βιολογικά, «ασφαλέστερα» σπρέι όπως το neem πριν από χρόνια, δεν χρησιμοποιώ πλέον κανένα είδος σπρέι. Σε εξωτερικούς χώρους η αναπτυσσόμενη στρατηγική μου είναι να δημιουργήσω ένα ισορροπημένο οικοσύστημα στο οποίο τα αρπακτικά έντομα είναι σε ετοιμότητα για να κρατούν υπό έλεγχο τους πληθυσμούς των παρασίτων. Έχω και άλλα μικρά κόλπα που χρησιμοποιώ και στα οποία δεν θα μπω σε αυτήν την ανάρτηση. Ωστόσο, σε εσωτερικούς χώρους εργαζόμαστε με ένα λιγότερο από το ιδανικό, τεχνητό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, οι πιέσεις των παρασίτων είναι πιο έντονες, επομένως δεν με πειράζει να χρησιμοποιώ ένα σπρέι όπως το neem ξανά και ξανά για να βοηθήσω στην εξάλειψη των δύσκολα διαχειρίσιμων παρασίτων.

Schreibe einen Kommentar