Δοκιμή και αναθεώρηση δρόμου: Apple CarPlay iOS 14 – Προειδοποιήσεις μετατροπής Siri και κάμερας ταχύτητας

1
Δοκιμή και αναθεώρηση δρόμου: Apple CarPlay iOS 14 – Προειδοποιήσεις μετατροπής Siri και κάμερας ταχύτητας

Apple CarPlay σε Mercedes-AMG GLS 63 του 2021

Η Apple κυκλοφόρησε πρόσφατα την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για κινητά, iOS 14, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές ενημερώσεις στο Apple CarPlay, το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας εντός οχήματος της Apple που λειτουργεί ως επέκταση του iPhone ενός οδηγού.

Δοκιμάσαμε την τελευταία έκδοση του Apple CarPlay κατά τη διάρκεια ενός μήνα με ένα Apple iPhone 12 Pro καθώς και με ένα iPhone 11 Pro. Στις δοκιμές μας, το βάλαμε στους ρυθμούς του σε πολλά αυτοκίνητα που υποστηρίζουν το CarPlay, συμπεριλαμβανομένης μιας Mercedes-AMG GLS 6.3 του 2021, η οποία, παρεμπιπτόντως, τροφοδοτείται από έναν V-8 twin-turbo 603 ίππων που αναπνέει φωτιά.

Το CarPlay έλαβε μια ολοκαίνουργια διεπαφή χρήστη με το iOS 13 και δεν έχουν αλλάξει πολλά σε αυτό το μέτωπο. Η νέα διεπαφή χρήστη προσφέρει μια προβολή πίνακα εργαλείων διπλού παραθύρου που θεωρούμε πιο χρήσιμη από την αρχική έκδοση με ένα παράθυρο. Το Task Switcher, που παρουσιάστηκε με το iOS 10.3, παραμένει στο αριστερό άκρο, οι Χάρτες της Apple βρίσκονται στο αριστερό μισό της οθόνης, ενώ η δεξιά πλευρά χωρίζεται ανάμεσα σε επερχόμενες στροφές, προτάσεις Siri, χειριστήρια ήχου, χειριστήρια τηλεφώνου και πληροφορίες ημερολογίου . Το CarPlay έλαβε επίσης υποστήριξη για οθόνες ευρείας οθόνης, καθώς και για αποκριτικές και δυναμικές κάρτες ταμπλό αλλαγής μεγέθους στο iOS 13.4.

Το CarPlay χρησιμοποιείται στη Mercedes-AMG GLS 63 του 2021

Οι ενημερώσεις για το iOS 14 είναι λιγότερο δραματικές αλλά έχουν μεγάλη σημασία και επικεντρώνονται σε νέες επιλογές ταπετσαρίας, προειδοποιήσεις για κάμερες ταχύτητας και κόκκινο φως και υποστήριξη για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και παραγγελία φαγητού. Περιττό να πούμε ότι η Apple είναι μάλλον φιλόξενη στον τρόπο με τον οποίο περιγράφει τη λειτουργία της κάμερας ταχύτητας: «Mapslets που γνωρίζετε όταν πλησιάζετε την κάμερα ταχύτηταςμικρόκαι κάμερα με κόκκινο φως κατά μήκος της διαδρομής σας, ώστε να μπορείτε να προβλέψετε πιθανή επιβράδυνση της κυκλοφορίας».

Το Siri ανανεώνεται επίσης και το iPhone αποκτά τη δυνατότητα να λειτουργεί ως ψηφιακό κλειδί αυτοκινήτου για υποστηριζόμενα οχήματα με την ενημέρωση.

Θυμήθηκα την ειδοποίηση κάμερας ταχύτητας όταν η Siri με προειδοποίησε για μια κάμερα που πλησίαζα. Η λειτουργία λειτουργεί μόνο όταν οι Χάρτες χρησιμοποιούνται για την παροχή καθοδήγησης πλοήγησης. Από το μπλε, η Siri είπε «κάμερα ταχύτητας 20 mph μπροστά. Οδηγήστε προσεκτικά.” Παρόλο που υποχώρησα σημαντικά κάτω από το όριο ταχύτητας, εντούτοις ήμουν ευτυχής που μου υπενθύμισαν το χαρακτηριστικό.

Η επιλογή φόντου στο CarPlay είναι εύκολη.

Αν και δεν μπορείτε ακόμη να προσθέσετε τις δικές σας εικόνες φόντου, το CarPlay προσφέρει τώρα μια επιλογή από πέντε πολύχρωμες εικόνες (κόκκινο/μπλε, μπλε/πράσινο, διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, διάφορες αποχρώσεις του μπεζ και διάφορες αποχρώσεις του γκρι) καθώς και μαύρο -άσπρο και ολόλευκο φόντο. Η επιλογή του φόντου σας είναι εύκολη: Απλώς μεταβείτε στην εφαρμογή ρυθμίσεων στο CarPlay (παρουσιάστηκε με το iOS 13) και επιλέξτε Ταπετσαρία.

Η νέα έκδοση του CarPlay υποστηρίζει δύο νέες κατηγορίες εφαρμογών, τη φόρτιση EV και την παραγγελία φαγητού, αλλά οι προγραμματιστές πρέπει να ενημερώσουν τις εφαρμογές τους για να υποστηρίζουν το CarPlay προτού αρχίσουν να εισχωρούν στο οικοσύστημα.

Επιπλέον, η Siri ανανεώθηκε κάπως στο CarPlay στο iOS 14. Όταν κλήθηκε, αντί να καταλάμβανε ολόκληρη την οθόνη του CarPlay, αντιθέτως, είδαμε μια πολύχρωμη σφαίρα στο κάτω μέρος της οθόνης κάθε φορά που την καλούσαμε (ή αυτόν, ανάλογα με ποια φωνή Siri έχει επιλεγεί) και το μειωμένο μέγεθος μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να βλέπουμε και την εφαρμογή στην οποία ήμασταν.

Η σχετικά νέα διεπαφή χρήστη πολλαπλών παραθύρων του CarPlay

Ομοίως, μια εισερχόμενη τηλεφωνική κλήση δεν καταλαμβάνει πλέον ολόκληρη την οθόνη του CarPlay. Αντίθετα, μια κλήση έρχεται ως banner με στοιχεία ελέγχου, παρόμοια με το πώς εμφανίζεται στο iOS 14 σε ένα iPhone.

Η τελευταία νέα δυνατότητα που βρήκαμε στην ενημέρωση του CarPlay θα ήταν οι νέες κουκκίδες ασφαλείας που ειδοποιούν τον χρήστη όταν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα, το μικρόφωνο ή και τα δύο του iPhone. Η κουκκίδα είναι πορτοκαλί όταν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί ενεργά το μικρόφωνο, που θα ήταν για παράδειγμα κάθε φορά που το τηλέφωνο χρησιμοποιείται ή όταν μιλάτε στη Siri, και είναι πράσινη όταν χρησιμοποιείται η κάμερα, κάτι σπάνιο με το CarPlay. Οι κουκκίδες ασφαλείας είναι ορατές πάνω από το Task Switcher και κάτω από το εικονίδιο κατάστασης ώρας και λήψης.

Τέλος, ένα νέο χαρακτηριστικό που δεν αποτελεί μέρος του CarPlay αλλά σίγουρα σχετίζεται είναι το Apple CarKey. Η Apple θέλει να αντικαταστήσει το κλειδί αυτοκινήτου, το οποίο έχει μεγαλώσει σε μέγεθος από ένα κλειδί σε μια μικρή έξυπνη συσκευή τα τελευταία 20 χρόνια, με ένα έξυπνο και κοινόχρηστο ψηφιακό κλειδί που βρίσκεται στο iPhone. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη για πρώτη φορά στη BMW Σειρά 5 του 2021, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο.

(Φωτογραφία: Accura Media Group)

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar