Η ψευδαίσθηση συμπεριφοράς των πρώτων εβδομάδων του σχολείου

Η ψευδαίσθηση συμπεριφοράς των πρώτων εβδομάδων του σχολείου

August 20, 2022 0 Von admin

έξυπνη διαχείριση τάξης: η ψευδαίσθηση συμπεριφοράς των πρώτων εβδομάδων του σχολείου

Μετά τις πρώτες δύο ή τρεις εβδομάδες του σχολείου μπορεί να σας νανουρίζει ότι έχετε μια υπέροχη τάξη.

Αλλά πολύ συχνά, είναι η στιγμή που όλα πάνε στραβά.

Το βλέπω χρόνο με το χρόνο. Οι δάσκαλοι ακτινοβολούν και κουβεντιάζουν στις πρώτες συναντήσεις του προσωπικού, καμαρώνοντας για το πόσο αγαπούν τους νέους μαθητές τους.

Με πλατύ μάτια και χαμογελαστό. Υπερβολική αυτοπεποίθηση. Μοιράζονται δυνατά την επιτυχία τους.

Ένα μήνα αργότερα τραγουδούν μια διαφορετική μελωδία.

Λοιπόν τι έγινε? Λοιπόν, στις αρχές της σχολικής χρονιάς οι μαθητές έχουν την καλύτερη συμπεριφορά τους. Είναι προσεκτικοί και ενθουσιασμένοι. Είναι πρόθυμοι και ευγνώμονες μετά από ένα μακρύ, βαρετό καλοκαίρι. Πολλοί προσπαθούν επίσης να γυρίσουν ένα νέο φύλλο.

Όλα αυτά είναι μια ψευδαίσθηση. Δεν είναι πραγματικά ποιοι είναι, τουλάχιστον όχι ακόμη και όχι χωρίς εξαιρετική διδασκαλία και διαχείριση της τάξης.

Στη σημερινή εποχή, ποτέ δεν πρόκειται να έχετε μια εξαιρετική τάξη από μόνη της. Αφεμένη στην τύχη τους, η τάξη σας θα γίνει Lord of the Flies. Όπως ακριβώς είναι.

Αν πέσετε στην παγίδα να πιστέψετε ότι έχετε μια ειδική ομάδα ή ότι με κάποιο τρόπο έχετε τώρα τη μαγική πινελιά, τότε χωρίς καν να το καταλάβετε θα απογοητεύσετε την επιφυλακή σας. Θα γίνετε μαλακοί και άνετοι, αδύναμοι και ασυνεπείς.

Όλο αυτό το διάστημα δεν έχεις ιδέα. Όχι ακόμα πάντως. Απλώς ταξιδεύετε, ευτυχισμένοι και αγνοώντας, καθώς τα σύννεφα καταιγίδας μαζεύονται στον ορίζοντα.

Μια μέρα, όμως, θα σε προλάβει. Ο αέρας θα είναι διαφορετικός. Λεπτό στην αρχή, ίσως, αλλά είναι εκεί. Νύξεις έντασης και διεγερσιμότητας. Φωνές στην άκρη. Αποχρώσεις ασέβειας, δικαιώματος και αργής αλλά σίγουρης κατάληψης της τάξης σας.

Απλά βουητά πριν η καταιγίδα γκρεμίσει το όνειρό σου. Και το κάνει με μια εκδίκηση που δεν το αφήνει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ναι, μπορείτε να επιστρέψετε και να ξεκινήσετε από την αρχή όποτε θέλετε. Αλλά είναι δύο φορές πιο δύσκολο και τώρα πρέπει να αποδείξεις στον εαυτό σου και στους μαθητές σου ότι δεν είσαι αυτός που πρωτοδείξατε ότι είστε.

Το μάθημα είναι αυτό:

Όλες αυτές οι πρώιμες μέρες του αλκυονισμού – αν είστε αρκετά τυχεροί να τις έχετε – δεν είναι παρά μια ευκαιρία να ορίσετε το σχέδιο διαχείρισης της τάξης σας και τους αυστηρά καθορισμένους κανόνες και τις συνέπειές του.

Προσφέρουν ένα παράθυρο καθαρού καιρού για να αποδείξετε ότι εννοείτε αυτό που λέτε. Πρόκειται για τη θέσπιση των αρχών και των θεμελίων πάνω στα οποία οικοδομείται η εμπνευσμένη μάθηση και η άψογη συμπεριφορά.

Και είναι χτισμένο. Από σένα και μόνο.

Έτσι ώστε αυτοί οι υπέροχοι μαθητές, αυτή η καταπληκτική τάξη που αγαπάτε μετά τις πρώτες μέρες του σχολείου, όχι μόνο να μείνουν έτσι, αλλά να γίνουν πολύ περισσότεροι και καλύτεροι από ό,τι θα ξέρουν ποτέ οι κάποτε καυχησιάρηδες συνάδελφοί σας.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ελάτε μαζί μας. Είναι δωρεάν! Κάντε κλικ ΕΔΩ και αρχίστε να λαμβάνετε άρθρα διαχείρισης τάξης όπως αυτό στο email σας κάθε εβδομάδα.