Ιανουάριος – Προετοιμάστε το θερμοκήπιό σας για την άνοιξη – GoTo4Gardening

0
Ιανουάριος – Προετοιμάστε το θερμοκήπιό σας για την άνοιξη – GoTo4Gardening

Ο Ιανουάριος είναι σίγουρα ο τεμπέλης μήνας για τον κηπουρό, στριμωγμένος μεταξύ της τελευταίας συγκομιδής και της πρώτης σποράς, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το έδαφος πολύ βαρύ για να σκάψουν, ειδικά με τις υψηλές πρόσφατες βροχοπτώσεις, αφήνοντας ακόμη και τον πιο αμφισβητούμενο συνεργάτη με λίγα πράγματα να κάνει στο οικόπεδό τους. Ωστόσο, ο λαμπερός ήλιος στην αρχή αυτής της εβδομάδας με ξεγέλασε να ξεχάσω τις χαμηλές θερμοκρασίες και με παρέσυρε να πάω μια επίσκεψη στο οικόπεδο. Ήρθα οπλισμένος με loppers και ψαλίδα κλαδέματος με σκοπό να φυτέψω μερικούς από τους θάμνους μου. Κοιτάζοντας ένα από τα δικά μου θερμοκήπια Έθεσα στον εαυτό μου την ακόλουθη ερώτηση – ένα θερμοκήπιο προορίζεται να είναι πράσινο εσωτερικά ή εξωτερικά;

Ο θάμνος Cotoneaster εισβάλλει στο θερμοκήπιό μου!

Το θερμοκήπιό μου έχει έναν θάμνο cotoneaster που φυτρώνει δίπλα του, ο οποίος έχει πλέον κατακλύσει ολόκληρη την πλευρά του θερμοκηπίου. Είναι η βόρεια πλευρά που ούτως ή άλλως έχει πολύ λίγο ήλιο, αλλά αποφάσισα ότι εξακολουθεί να κλέβει από τους κατοίκους το θερμοκήπιο αέρα και φως και αυτές τις λίγες ώρες βόρειου ηλιακού φωτός κατά τις πρώτες και αργές ώρες μιας καλοκαιρινής μέρας – ίσως ήταν αυτό το πράσινο τέρας που έκανε τη συκιά να έχει μάζες άγουρων καρπών στο τέλος της σεζόν τον περασμένο χρόνο;

Κλαδί cotoneaster που αναπτύσσεται μέσα στο πλαίσιο του θερμοκηπίου

Δεν σκόπευα να το αφαιρέσω εντελώς, αλλά απλώς να το μειώσω κάτω από τα επιβλαβή επίπεδα φωτός. Το εγχείρημα ήταν πιο δύσκολο από όσο νόμιζα. Τώρα καταλαβαίνω γιατί το θερμοκήπιό μου δεν υπέστη ποτέ ζημιά από τον άνεμο – το κοτονοφάγο, ένας θάμνος που κολλούσε μόνος του, είχε στην πραγματικότητα συνυφαστεί μεταξύ των στηριγμάτων αλουμινίου και των υαλοπινάκων κάνοντας το θερμοκήπιο κυριολεκτικά να «ριζώσει» στο έδαφος. Δεν μετανιώνω για την αφαίρεσή του, παρόλο που ήταν τόσο στενά μπερδεμένο, μερικά τζάμια αναπόφευκτα έσπασαν στη διαδικασία. Αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως διαφορετικά τα εμβρυϊκά σύκα θα κρυώσουν και αυτά τα σύκα μεγέθους μπιζελιού που εκβλάστησαν στο τέλος του περασμένου έτους είναι η πιο αξιόπιστη καλλιέργεια σύκου για την επόμενη χρονιά.

θερμοκήπιο μετά το κλάδεμα!

Κλαδεύω την αμελαγχία μου τη λάθος εποχή του χρόνου

Βρήκα ένα Amelanchier που έχει επίσης αφεθεί πολύ στην τύχη του και έχει μεγαλώσει περίπου στα 3 μέτρα, παράγει νεαρό χάλκινο φύλλωμα με μάζες λευκών έναστρων λουλουδιών που ακολουθούνται με μικρά μούρα που προορίζονται να είναι βρώσιμα, αλλά πάντα ήταν πολύ ντροπαλός για να τα δοκιμάσω. Το έκοψα στα 90 εκατοστά περίπου, αν και σίγουρα δεν είναι η σωστή στιγμή για να το κάνω, καθώς σίγουρα έκοψα τα μπουμπούκια όλων των επόμενων ετών, όμορφα λουλούδια, αλλά αφού ανθίσει στα τέλη της άνοιξης δεν θα βρω χρόνο να το κάνω, οπότε έπρεπε να γίνει τώρα. Επίσης, όταν βλέπω τον θάμνο με τα φύλλα και τα άνθη του το καλοκαίρι, δεν έχω την καρδιά να τον κόψω, αλλά τώρα είναι σε λήθαργο, ξέρω ότι ενθαρρύνω τον θάμνο να χτίσει ένα πιο ευχάριστο και κάτω στη γη επίδειξη (κυριολεκτικά!).

κλαδευμένος αμελαγχός

Γιατί πρέπει να κρατάτε τους θάμνους σας κομμένους μικρότερους

Ένας άλλος καλός λόγος για να διατηρείτε τους θάμνους μικρότερους είναι ότι διαφορετικά είναι λιγότερο πυκνοί κάτω και τα ζιζάνια αναπτύσσονται κάτω από το δέντρο, επίσης, γύρω από έναν μικρότερο θάμνο είναι πάντα πιο εύκολο να σκάβετε και να χαλαρώνετε το έδαφος περιοδικά, για να διασφαλιστεί ότι έχει επαρκή υγρασία και θρεπτικά συστατικά. και είναι απαλλαγμένο από ζιζάνια. Έτσι συνέχισα γύρω από την κατανομή μου κόβοντας όλους τους θάμνους στα όρια, που είχαν τα κεφάλια τους στον ουρανό και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα με ανταμείψουν με φρέσκο ​​πράσινο πλούσιο φύλλωμα σε ένα φιλόξενο χαμηλότερο επίπεδο την άνοιξη.

θάμνος αρκεύθου που χρειάζεται κλάδεμα

Ο τελευταίος θάμνος που έκοψα ήταν ένας θάμνος αρκεύθου, ο οποίος αν και αργός καλλιεργητής, έβαλε πρόσφατα πολύ βάρος και ύψος, το φρεσκοκομμένο άρωμα των φύλλων πεύκου ήταν παραδεισένιο – υπάρχει ένας καλός λόγος που τα περισσότερα απολυμαντικά και υγρά καθαρισμού διαφημίζουν « άρωμα πεύκου. Πήρα μερικά κλαδιά στο σπίτι για να φέρω το φρέσκο ​​άρωμα του δάσους στο σπίτι. Καθώς κοιτάζω έξω από το παράθυρό μου προς τα παρτέρια μου όπου οι νάρκισσοι κρυφοκοιτάζουν ήδη μέσα από την παγωμένη γη ενώ μυρίζουν το φρέσκο ​​άρωμα του πεύκου, όλες μου οι αισθήσεις μου λένε ότι η άνοιξη είναι προ των πυλών.

κλαδευμένος θάμνος αρκεύθου

Αλλά πριν από τότε, χρησιμοποιήστε αυτόν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο για να κόψετε κάθε υπερβολική ανάπτυξη και βεβαιωθείτε ότι το θερμοκήπιό σας θα είναι πράσινο εσωτερικά και όχι εξωτερικά το επόμενο έτος!

Εύχομαι σε εσάς και στον κήπο σας μια καλή χρονιά με υγεία

Μπόρις.

Schreibe einen Kommentar