Καλλιέργεια μούρων Φεβρουάριος – Φεβρουάριος ’18 – GoTo4Gardening

0
Καλλιέργεια μούρων Φεβρουάριος – Φεβρουάριος ’18 – GoTo4Gardening

Τα μαλακά μούρα είναι ο βασικός άξονας του περιγράμματος της κατανομής, είτε μερικοί θάμνοι διακεκομμένοι γύρω από τις γωνίες, είτε μια μακριά σειρά που χρησιμοποιείται ως διαχωριστικός φράκτης που αποτελείται από διάφορους θάμνους που φέρουν μούρα. Τα φρέσκα μαλακά μούρα δεν διατηρούνται καλά κατά τη μεταφορά και είναι χρονοβόρο για να μαζέψουν αφήνοντας μικρό κέρδος για τον εμπορικό κηπουρό. Τα σούπερ μάρκετ έχουν μια μικρή επιλογή συνήθως με βαριά τιμή. Σήμερα είναι όλο και πιο συνηθισμένο να αγοράζετε μπλε μούρα και φράουλες από το τμήμα κατάψυξης – αλλά πώς μπορείτε να συγκρίνετε τη γεύση τους με την αληθινή!;

Τα περισσότερα μούρα αναπτύσσονται σε μικρούς θάμνους, σε αντίθεση με τις μεγάλες μηλιές και αχλαδιές, οπότε ακόμα κι αν δεν έχετε χώρο, υπάρχει πάντα χώρος για τουλάχιστον δύο θάμνους μούρων.

Συμβουλές αγοράς Berry Bush

Πριν φυτέψετε οποιοδήποτε θάμνο μούρων, πρώτα αποφασίστε πώς θα χρησιμοποιήσετε τα μούρα που καλλιεργούνται στο σπίτι σας. Εάν είναι πιθανό να τα φάτε φρέσκα, περιορίζεστε αρκετά σε αυτά που είναι αρκετά γλυκά για αυτόν τον σκοπό και σε αυτά που έχουν αρκετό χρόνο για να ωριμάσουν πλήρως στο κλίμα μας. Αν ωστόσο σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα για μαρμελάδα, ζελέ, smoothies ή για μαγείρεμα και ψήσιμο σε τάρτες. τότε πολλές περισσότερες ποικιλίες είναι διαθέσιμες για να διαλέξετε.

Εάν έχετε περισσότερο χώρο από χρήματα, μπορείτε να αγοράσετε διάφορους τύπους θάμνων μούρων σε τοπικά σούπερ μάρκετ και εκπτωτικά σούπερ μάρκετ όπου πωλούνται συνήθως γυμνά σε ψηλά λεπτά κουτιά αυτή την εποχή του χρόνου σε πολύ χαμηλές τιμές. Ωστόσο, εάν ο χώρος είναι περιορισμένος, θα σας συμβούλευα να ξοδέψετε αυτό το λίγο επιπλέον και να αγοράσετε από ένα κέντρο κήπου ή μια εταιρεία ταχυδρομικών παραγγελιών όπου μπορείτε να διαβάσετε την ετικέτα και να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα ή δύο φυτά που είναι πιο κατάλληλα για το σκοπό σας .

Αγοράζοντας θάμνους μαύρων μούρων

Για παράδειγμα – ας πάρουμε τα μαύρα μούρα – κάθε ποικιλία θα δώσει μια αξιοπρεπή σοδειά – θα μπορούσατε ακόμη και να προμηθευτείτε την προμήθειά σας από τον ταπεινό αδερφό του – το bramble – που φυτρώνει άγρια ​​στους φράχτες. Αλλά αν είστε σοβαροί στην καλλιέργεια βατόμουρων, δοκιμάστε την ποικιλία «Black Butte» ή Fantasia που έχουν φρούτα διπλάσιο σε μήκος από οποιαδήποτε άλλη, ή εκείνα που έχουν το πρόθεμα «Loch» ή με επίθημα «Thornless» που όπως υποδηλώνει το όνομά τους έχουν σχεδόν μίσχους χωρίς αγκάθια. , που εξοικονομεί σοβά όσον αφορά το κλάδεμα και το μάζεμα των καρπών!

Φέτος πρόκειται να φυτέψω μια νέα ποικιλία που λέγεται «Ρούμπεν». Οι κατάλογοι αναφέρουν ότι είναι μια νέα αμερικανική ποικιλία, επομένως συνοδεύεται από κάρτα Τραμπ! – Αντί για τοξωτά και περιπλανώμενα στελέχη λέγεται ότι μεγαλώνει όρθια με μεγάλους και γλυκούς καρπούς. Είναι επίσης διαφορετικό από τις άλλες ποικιλίες που είναι πρωτόγονο που σημαίνει ότι θα καρποφορήσει στη φετινή ανάπτυξη σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες που καρποφορούν στο ξύλο των τελευταίων ετών – ας δούμε αν θα ανταποκριθεί σε όλα όσα υποστηρίζουν οι κατάλογοι για αυτό!

Αγορά θάμνων μαύρης σταφίδας

Αναζητώντας θάμνους μαύρης σταφίδας –αν μπορείτε να το βρείτε– τηρήστε την ποικιλία Big Ben – είναι ένα βαρύ φυτό με μεγάλα γλυκά μούρα –δεν θα μπορούσατε να ζητήσετε τίποτα καλύτερο– δεν είναι περίεργο που φέρει τη σφραγίδα της Ετ.Γ.Σ.

Αγορά φραγκοστάφυλων

Με τα φραγκοστάφυλα προσέξτε αυτά που έχουν αντοχή στο ωίδιο και αντίσταση στο αμερικανικό ωίδιο καθώς είναι μια πολύ κοινή ασθένεια στο υγρό κλίμα μας. Οι λευκές σταφίδες είναι γενικά πιο γλυκές από τις κόκκινες σταφίδες, αλλά νομίζω ότι τα ημιδιαφανή μούρα τους δεν έχουν την οπτική γοητεία της κόκκινης αδερφής τους.

Συμβουλές για κλάδεμα Berry Bush

Ένας σημαντικός παράγοντας της καλλιέργειας μούρων είναι η τεχνική κλαδέματος, η οποία είναι τόσο περίπλοκη σε ορισμένα βιβλία που αρκεί για να αποτρέψει κανέναν από την καλλιέργεια τους.

Θα χώριζα όλα τα μούρα σε δύο απλές κατηγορίες κλαδέματος. Τις ονομάζω ποικιλίες θάμνων και ποικιλίες ζαχαροκάλαμου (και μια ενδιάμεση!).

Οι ποικιλίες θάμνων έχουν ένα μόνο μίσχο και ένα σταθερό πλαίσιο, μπορεί να συγκριθεί με ένα μικροσκοπικό δέντρο – αυτή η ομάδα περιλαμβάνει φραγκοστάφυλα, κόκκινες σταφίδες και λευκές σταφίδες. Θα καλλιεργήσουν κυρίως το ξύλο που παράγεται τον προηγούμενο χρόνο. Μετά τη φύτευση κόψτε το με σκοπό να σχηματίσετε ένα σταθερό πλαίσιο σαν ένα μικρό δέντρο. Μόλις καθιερωθεί, το κλάδεμα περιλαμβάνει απλώς την αποκοπή της ανάπτυξης πέρα ​​από τον καρπό όλο το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα μείωση της νέας ανάπτυξης κατά περίπου 10 εκατοστά. ενώ κόβουμε παλιά μη παραγωγικά ξύλα.

Η άλλη ομάδα είναι τα μούρα που αναπτύσσονται σε καλάμια – οι ρίζες τους θα εκτοξεύσουν ένα σύμπλεγμα από καλάμια ένα χρόνο που θα καρποφορήσουν τον επόμενο χρόνο. Μετά την καρποφορία αυτοί οι βλαστοί κόβονται ξανά στο επίπεδο του εδάφους επιτρέποντας στο φυτό να συνεχίσει να παράγει νέα καλάμια που θα καρποφορήσουν την επόμενη χρονιά. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει βατόμουρα, υβριδικά μούρα και σμέουρα (με εξαίρεση τα φθινοπωρινά σμέουρα όπου όλα τα καλάμια κόβονται μετά την όψιμη καρποφορία καθώς θα αναπτυχθούν και θα καρποφορήσουν σε μια εποχή).

Τώρα για το ενδιάμεσο! – το φραγκοστάφυλο – αν και έχει συμπαγές πλαίσιο όπως η πρώτη ομάδα – θα συνεχίσει να βγάζει νέους βλαστούς από τη βάση του που θα παράγουν καρπούς σε ώριμο ξύλο. Έτσι, σας αφήνει την επιλογή να κλαδέψετε εν μέρει με τον θάμνο και κάθε τόσο με το καλάμι και να αφήσετε τη φύση να κάνει τα υπόλοιπα!

Πολλαπλασιάζοντας τους δικούς σας θάμνους μούρων

Αφού βρείτε το μούρο της επιλογής σας, δεν χρειάζεται να αγοράσετε νέα φυτά, καθώς είναι τόσο εύκολο να πολλαπλασιαστούν. Ο κλασικός τρόπος είναι να παίρνετε μοσχεύματα το φθινόπωρο και να τα αφήνετε σε αμμώδες έδαφος. Συνήθως λειτουργεί καλά, αλλά για ένα εγγυημένο νέο φυτό χρησιμοποιήστε την τεχνική του layering. Γεμίστε μια μικρή γλάστρα με ποιοτικό λίπασμα και θάψτε ένα τοξωτό βλαστό στο λίπασμα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια και μετά κολλήστε το προς τα κάτω – γι’ αυτό χρησιμοποιώ μεταλλικά μανταλάκια σκηνής – είναι δυνατά, έχουν καμπύλη στην κορυφή και χωράνε βαθιά. μέσα από την τρύπα αποστράγγισης της γλάστρας για να κρατηθεί καλά αγκυρωμένη. Μετά από έξι μήνες θα δείτε νέα ανάπτυξη να φυτρώνει κάθετα από τη γλάστρα και να είστε σίγουροι ότι έχετε ένα νέο φυτό έτοιμο να πετάξει τη φωλιά του. Κόψτε το από το μητρικό φυτό και φυτέψτε το αλλού.

αγκυροβολώντας ένα τοξωτό βλαστό
αγκυροβολημένος μέσα
Μετά από λίγους μήνες έχει σχηματιστεί ένας νέος βλαστός (ανοιχτό καφέ) και εδώ μπορείτε να δείτε το ριζικό σύστημα που έχει αποκτήσει έτοιμο να κοπεί και να φυτευτεί αλλού

Είναι πολύ εύκολο – απολαύστε το 🙂

Μπόρις.

Schreibe einen Kommentar