Πώς να αναγνωρίσετε και να φροντίσετε το άγχος στα παιδιά

Πώς να αναγνωρίσετε και να φροντίσετε το άγχος στα παιδιά

September 22, 2021 0 Von admin

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το άγχος είναι κάτι με το οποίο αντιμετωπίζουν οι ενήλικες. Όμως, επηρεάζει τα παιδιά περισσότερο από όσο νομίζετε. Υπολογίζεται ότι Το 7,1% των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών έχουν άγχος. Πιο πρόσφατα, λόγω της πανδημίας COVID-19, αυτός ο αριθμός έχει γίνει πιο σημαντικός. Σε όλη τη διάρκεια του COVID, όλοι έχουν βιώσει άγχος λόγω της απομόνωσης από τους φίλους, της έλλειψης μιας κανονικής ρουτίνας και της θλίψης ότι χάνουν πράγματα που αγαπούν. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο ευαίσθητα στο άγχος σε αβέβαιες στιγμές και μπορεί να μην ξέρουν πώς να το επεξεργαστούν ή να το αντιμετωπίσουν.

Ως γονέας ή φροντιστής, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του άγχους στα παιδιά. Γνωρίζοντας μερικές από τις κοινές προειδοποιήσεις θα είναι ευκολότερο να λάβετε μια επίσημη διάγνωση, αντί να υποθέσετε ότι πρόκειται για κάτι άλλο ή να το αγνοήσετε εντελώς.

Μόλις το παιδί σας λάβει μια διάγνωση, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε πώς να το φροντίζετε. Αυτό περιλαμβάνει το να τους βοηθήσουμε να βρουν τρόπους να διαχειριστούν το άγχος τους στην ενηλικίωση.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και να φροντίσετε το άγχος όταν πρόκειται για τα παιδιά στη ζωή σας;

Συνήθη σημάδια άγχους στα παιδιά

Πολλά από τα σημάδια του άγχους στα παιδιά είναι παρόμοια με αυτά που βιώνουν οι ενήλικες. Αλλά, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι είναι αποτέλεσμα κάτι άλλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξάλειψη των παρανοήσεων σχετικά με το άγχος και τα παιδιά είναι τόσο απαραίτητη. Μερικά από τα κοινά σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές συμπεριφοράς
  • Συνεχής ανησυχία
  • Αρνητικές σκέψεις
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Στομαχόπονοι ή πονοκέφαλοι

Κάποιο άγχος στη ζωή του παιδιού σας είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι μέρος της ενηλικίωσης και θα ανησυχούν για κάποια πράγματα περισσότερο από άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν προφανείς διαφορές μεταξύ των στιγμών ανησυχίας και του πλήρους άγχους. Γνωρίζοντας τις πιθανές αιτίες του άγχους τους μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πότε είναι κάτι σοβαρό ή όχι.

Οι φόβοι του παιδιού σας θα μπορούσαν να προκληθούν από οτιδήποτε, από το οικογενειακό ιστορικό έως συγκεκριμένους φόβους. Μπορεί να έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός ή μπορεί να είναι υπό πολύ άγχος από τα τρέχοντα γεγονότα. Αυτός είναι ο λόγος που ο COVID-19 έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία τόσων πολλών παιδιών, καθώς και ενηλίκων.

Η συζήτηση με το παιδί σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε τι προκαλεί τόση ανησυχία και αβεβαιότητα. Ξέρετε το παιδί σας καλύτερα από τον καθένα, οπότε μη διστάσετε να καταλάβετε τι περνάει.

Όταν το κάνετε, μπορείτε να κάνετε τα επόμενα βήματα για να τους βοηθήσετε.

Διαχείριση άγχους σε οποιαδήποτε ηλικία

Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι είναι εντάξει να αισθάνεται αυτό που νιώθει. Τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν, περισσότερο από τους ενήλικες, ότι οι αλλαγές στην ψυχική τους υγεία μπορεί να τα κάνουν «περίεργα» ή όχι φυσιολογικά. Επικυρώνοντας τα συναισθήματά τους και εστιάζοντας στα θετικά, μπορείτε να ορίσετε τον σωστό τόνο για τη διαχείριση του άγχους.

Υπάρχουν πολλές επιλογές τρόπου ζωής και αλλαγές που μπορούν να διευκολύνουν το παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος του κάθε μέρα, όπως:

  • Παραμένοντας ενεργός
  • Συμμετοχή σε χαλαρωτικές δραστηριότητες
  • Εξάσκηση αυτοφροντίδας
  • Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας

Ως γονιός, μπορείτε να τους βοηθήσετε σε όλα αυτά τα πράγματα και να τους ενθαρρύνετε να συνεχίσουν με θετικές επιλογές κάθε μέρα. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να κοιμούνται αρκετά. Το άγχος και ο ύπνος μπορεί να συνδέονται στενά όταν κάποιος δεν παίρνει αρκετό. Αν του παιδιού σας κιρκάδιος ρυθμός πετάγεται και δεν κοιμούνται αρκετά τη νύχτα, μπορεί να οφείλεται σε ανήσυχες σκέψεις που τους κρατούν ξύπνιους. Δυστυχώς, αυτή η έλλειψη ύπνου μπορεί να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο τους φόβους τους. Η οργάνωση μιας νυχτερινής ρουτίνας και η ενθάρρυνση υγιεινών συνηθειών ύπνου μπορεί να βοηθήσει.

Διαφορετικές θεραπείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας τέχνης, της θεραπείας βαθιάς πίεσης ή της θεραπείας ομιλίας. Η συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθει το παιδί σας δεξιότητες διαχείρισης άγχους τώρα και στο μέλλον.

Το να βλέπετε το παιδί σας να παλεύει με τον φόβο και την ανησυχία δεν είναι εύκολο. Όμως, το να γνωρίζετε από πού πηγάζουν αυτοί οι φόβοι και να αναγνωρίσετε τα κοινά σημάδια του άγχους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όταν το κάνετε, μπορείτε να γίνετε το σύστημα υποστήριξης που χρειάζεται το παιδί σας για να διαχειριστεί τα συμπτώματά του και να ζήσει μια πιο ήρεμη, πιο ευτυχισμένη ζωή. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιο από τα σημάδια, μη διστάσετε να παρέμβετε και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει τη βοήθεια ψυχικής υγείας που χρειάζεται στο σπίτι και με έναν επαγγελματία.

Πηγή εικόνας: Ξεβιδώστε