Πώς να αντιμετωπίσετε υγιεινά το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Πώς να αντιμετωπίσετε υγιεινά το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Juli 8, 2021 0 Von admin

Κάθε γονιός γνωρίζει ότι τα παιδιά τους τελικά θα μεγαλώσουν και θα φύγουν από το σπίτι της οικογένειας. Δεν είναι κάτι που σκέφτεσαι όταν γεννιούνται, αλλά δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να τους δεις να μεγαλώνουν, να αλλάζουν και να γίνονται πιο ανεξάρτητοι. Είναι αυτό που κάθε γονιός πρέπει να θέλει για τα παιδιά του. Το να μεγαλώνεις παιδιά που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές και τις προκλήσεις της ενηλικίωσης είναι μια μεγάλη δουλειά και ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι ένας γονιός.

Ωστόσο, αυτό δεν καθιστά εύκολο να τα παρακολουθήσετε να πετούν από τη φωλιά μόνα τους.

Ακόμα κι αν είστε ενθουσιασμένοι που το ενήλικο παιδί σας θα ξεκινήσει τη ζωή του, ίσως να μην είστε σίγουροι τι να κάνετε με τον εαυτό σας. Τα παιδιά σας ξέρουν πώς να τα βγάλουν πέρα, αλλά τι γίνεται με εσάς; Το σπίτι θα είναι πιο ήσυχο, θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και δεν θα έχετε τόσες πολλές ευθύνες όσες είχατε για χρόνια μεγαλώνοντας το παιδί σας.

Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο άδειας φωλιάς. Τι είναι αυτό ακριβώς και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόλις τα παιδιά σας φύγουν από το σπίτι;

Έχετε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς;

Ενώ το σύνδρομο κενού φωλιάς δεν απαιτεί κλινική διάγνωση, είναι ένα πολύ πραγματικό πράγμα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι ένα «φαινόμενο στο οποίο οι γονείς βιώνουν συναισθήματα θλίψης και απώλειας όταν το τελευταίο παιδί φεύγει από το σπίτι». Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε σαν να έχετε χάσει ένα μέρος της ταυτότητάς σας, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη σύγχυση και θλίψη.

Είναι φυσιολογικό να είστε λίγο λυπημένοι όταν το παιδί σας φεύγει, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα από άλλους. Εάν δυσκολεύεστε εξαιρετικά, μπορεί να έχετε σύνδρομο άδειας φωλιάς. Μερικά απο τα κοινά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνω:

  • Απώλεια σκοπού
  • Αισθήματα απογοήτευσης λόγω έλλειψης ελέγχου
  • Συναισθηματική δυσφορία
  • Άγχος για τα παιδιά σας

Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο να αντιμετωπίζετε συζυγικά προβλήματα όταν τα παιδιά σας φεύγουν από το σπίτι. Μπορεί να περνάτε περισσότερο χρόνο με τον/την σύζυγό σας από ό,τι έχετε συνηθίσει και το άγχος που ήδη νιώθετε μπορεί να κάνει τα πράγματα τεταμένα. Όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φορά ως ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά και να επανασυνδεθείτε. Κάντε βραδιές ραντεβού, ταξιδέψτε μαζί και δεσμεύστε ξανά τη σχέση σας. Μπορεί ακόμη και σκεφτείτε να κάνετε μια απλή τελετή ανανέωσης όρκου με την οικογένεια και τους φίλους σας καθώς ενδυναμώνετε τον δεσμό σας για άλλη μια φορά ενώ βαδίζετε σε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής.

Ενώ το σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσετε, υπάρχουν υγιείς τρόποι για να το αντιμετωπίσετε είτε είστε μόνοι σας είτε με έναν σύντροφο. Ας δούμε πώς μπορείτε να χειριστείτε αυτή τη σημαντική αλλαγή.

Πώς να χειριστείτε το επόμενο κεφάλαιο σας

Η αυτοφροντίδα είναι πιο σημαντική από ποτέ όταν αντιμετωπίζετε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς. Τώρα, επιτέλους έχετε χρόνο να βάλετε τον εαυτό σας ως προτεραιότητα. Επομένως, μην φοβάστε να κάνετε μερικά από τα πράγματα που πάντα θέλατε. Είτε πρόκειται για ταξίδια, για νέες εμπειρίες ή ακόμα και για μετακόμιση, τώρα είναι η τέλεια στιγμή. Η μετακόμιση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σηματοδοτήσετε επίσημα ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που δεν έχουν πλέον παιδιά στο σπίτι να μειώνουν το μέγεθος. Αλλά, είναι επίσης κατανοητό αυτό μπορεί να κρυώσετε. Ίσως δεν θέλετε να αφήσετε αυτές τις αναμνήσεις πίσω.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον δισταγμό σας είναι να φτιάξετε μια λίστα υπέρ και κατά σχετικά με τη μετακόμιση. Επιπλέον, δοκιμάστε να μιλήσετε με ένα ουδέτερο τρίτο μέρος για το τι μπορεί να είναι καλύτερο καθώς προχωράτε.

Εάν δεν θέλετε να μετακομίσετε αλλά είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, μια ανακαίνιση σπιτιού είναι μια εξαιρετική επιλογή. Τα πάντα, από το ξαναβάψιμο έως την εντελώς αλλαγή διαφορετικών δωματίων, μπορούν να ανανεώσουν την εμφάνισή σας. Αν τα παιδιά σας άφησαν κάποια από τα πράγματά τους πίσω, είναι επίσης μια καλή δικαιολογία γεμίστε το σπίτι σας και ξεφορτωθείτε πράγματα που δεν θα σας συνηθίσουν πια. Το Decluttering έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας με το άγχος και το στρες. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να θέσετε την ψυχική σας υγεία σε προτεραιότητα, εάν είστε λυπημένοι που φεύγουν τα παιδιά σας.

Εάν τα παιδιά σας είναι όλα έξω από το σπίτι, μπορεί να πλησιάζετε στην ηλικία συνταξιοδότησης. Μόλις το κάνετε, θα έχετε ακόμη περισσότερο χρόνο για να κάνετε τα πράγματα που θέλετεσαν:

  • Ξεκινώντας μια επιχείρηση
  • Εθελοντισμός
  • Γνωρίζοντας καινούριους ανθρώπους
  • Εκμάθηση μιας νέας γλώσσας
  • Ξεκινώντας ένα νέο χόμπι

Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε κάτι που αγαπάτε. Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι έχετε χάσει την αίσθηση του σκοπού σας, επομένως είναι σημαντικό – και απολύτως εφικτό να το βρείτε ξανά με διαφορετικούς τρόπους!

Μείνετε συνδεδεμένοι με τα παιδιά σας

Ακριβώς επειδή τα παιδιά σας είναι έξω από το σπίτι δεν σημαίνει ότι είναι έξω από τη ζωή σας. Ίσως μπορέσετε να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη για τον εαυτό σας παραμένοντας συνδεδεμένοι μαζί τους. Η τεχνολογία το κάνει πιο εύκολο από ποτέ – κάτι για το οποίο όλοι μάθαμε ακόμη περισσότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Μιλήστε στα ενήλικα παιδιά σας για τακτικές τηλεφωνικές κλήσεις ή συναντήσεις Zoom. Μείνετε συμμετέχοντες στη ζωή τους (παρέχοντάς τους την ελευθερία και τον χώρο που τους αξίζει) και φροντίστε να γνωρίζουν πάντα ότι είναι ευπρόσδεκτοι να τους επισκεφτούν.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Αλλά, όταν το δεις ως ένα άλλο κεφάλαιο, αντί για ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί, μπορείς να βρεις πιο υγιείς τρόπους να τα βγάλεις πέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο ως ευκαιρία για να ανακαλύψετε ποιοι είστε σε αυτό το στάδιο της ζωής και να δεσμευτείτε να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο.