Πώς να αποκαταστήσετε το σπίτι σας μετά από έναν τυφώνα

2
Πώς να αποκαταστήσετε το σπίτι σας μετά από έναν τυφώνα

Το 2011, ήταν ο τυφώνας Irene. το 2012, ήταν η Sandy και μετά ο τυφώνας Patricia. Το 2017 μας χάρισε τους τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα, Μαρία και Νέιτ. Φέτος, με τον τυφώνα Φλόρενς, μας υπενθύμισε ότι η ζημιά δεν μπορεί να προβλεφθεί από τη συχνότητα των τυφώνων ή ακόμα και απαραίτητα από το πού κατατάσσεται κανείς στην κλίμακα Saffir-Simpson όταν φθάνει στην ξηρά. Πολλοί παράγοντες μπορούν να κάνουν ακόμη και έναν τυφώνα κατηγορίας 1 καταστροφικό.

Αν και δεν υπάρχει συμφωνία για όλες τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται να υπάρχει πολύ διαδεδομένη επιστημονική συμφωνία ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και ότι οι αλλαγές στις ακτές και το δομημένο περιβάλλον μας είναι πιθανό να είναι βαθιές. Και ενώ υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμάσουμε τα σπίτια μας για αυτές τις καταιγίδες, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Σε αυτή την ιστορία από το Αρχείο Houzz Disaster Recovery, που αρχικά κοινοποιήθηκε από τον Simpson Strong-Tie στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, θα δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν τα νερά από τις πλημμύρες έχουν αφήσει σπίτια και κοινότητες κατεστραμμένα και μουσκεμένα — και πώς να ξεκινήσετε την ανοικοδόμηση.

Σημείωση του συντάκτη: Αυτή η ανάρτηση ιστολογίου γράφτηκε αρχικά από τον καλεσμένο blogger Bud Dietrich of Houzz.

Πριν πάτε σπίτι, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε.

Επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας για να βεβαιωθείτε ότι η γειτονιά σας είναι ένα ασφαλές μέρος για να επιστρέψετε, καθώς τα κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, τα λιμνάζοντα νερά και τα συντρίμμια ενέχουν πολλούς κινδύνους. Μόλις φτάσετε στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι οι συνδέσεις του βοηθητικού δικτύου είναι σε καλή κατάσταση. Οι γραμμές αερίου, οι ηλεκτρικές συνδέσεις κ.λπ., πρέπει να επιθεωρούνται πριν περάσετε από το σπίτι. Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε έναν τεχνικό εταιρείας κοινής ωφέλειας ή έναν επαγγελματία κατασκευών (αδειούχος ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κ.λπ.) σας βοηθούν με την επιθεώρηση. Ακόμα κι αν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε μόνοι σας, θα σας βοηθήσει να κοιτάξετε μια δεύτερη σειρά ματιών. Εάν σκοπεύετε να μείνετε στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν οι ανιχνευτές καπνού και τα συστήματα συναγερμού.

Μάθετε με ποιον να επικοινωνήσετε και πώς.

Επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία και μείνετε σε επαφή με τις τοπικές αρχές. Πριν χτυπήσει μια καταιγίδα, βεβαιωθείτε ότι έχετε έντυπα αντίγραφα τηλεφωνικών αριθμών για ασφαλιστικούς πράκτορες, πρώτους ανταποκριτές, στελέχη κτιρίων, ιατρικό προσωπικό και εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Φωτογραφία από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, πρωτότυπη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Houzz

Επιθεωρήστε και τεκμηριώστε τη ζημιά.

Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο, τεκμηριώστε την έκταση της ζημιάς στο σπίτι, την ιδιοκτησία και τη γειτονιά σας. Κάμερα στο χέρι, περπατήστε στο σπίτι σας, τόσο μέσα όσο και έξω, για να καταγράψετε τη ζημιά. Αν και οι φωτογραφίες είναι υπέροχες, ένα βίντεο με αφήγηση είναι καλύτερο.

Καθώς περπατάτε, θα ψάχνετε τόσο εμφανή όσο και όχι και τόσο εμφανή σημάδια ζημιάς (μπουκωμένα χαλιά, έπιπλα που έχουν πεταχτεί). Πράγματα όπως ρωγμές σε πλάκες δαπέδου υπογείου και τοίχους θεμελίωσης αποτελούν σημάδια πιθανών δομικών προβλημάτων και πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα.

Πραγματοποιήστε την επιθεώρηση με έναν ειδικό.

Ο πάροχος ασφάλισής σας πιθανότατα θα σας προσφέρει έναν εμπειρογνώμονα ή μπορείτε σίγουρα να καλέσετε έναν αρχιτέκτονα ή μηχανικό που ειδικεύεται στην αξιολόγηση ακινήτων μετά από φυσικές καταστροφές. Ζητήστε από τον ειδικό να ψάξει για κατεστραμμένα και υγρά γυψοσανίδες, ξύλο, παρακαμπτήριο, στέγες και ούτω καθεξής. Τεκμηριώστε τη ζημιά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα δομικά στοιχεία (θεμέλια, πλάκες σκυροδέματος, πλαισίωση). Επίσης, επιθεωρήστε προσεκτικά για πιθανά προβλήματα (θέσεις για μελλοντική ανάπτυξη μούχλας, ζημιές στέγης, διαρροές).

Διάγραμμα από τον Bud Dietrich, ΔΑΑ, αρχική φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Houzz

Απαλλαγείτε από το νερό.

Όσο και αν θέλετε να απαλλαγείτε από το νερό αμέσως, θα πρέπει να περιμένετε όλα τα νερά της πλημμύρας να υποχωρήσουν έξω πριν το κάνετε. Όταν το κάνουν, αφαιρέστε τυχόν νερό από το υπόγειό σας ή τον χώρο ανίχνευσης για να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιά στη δομή του σπιτιού. Θέλετε να αποφύγετε την άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης στο θεμέλιο σας από τα υπόγεια ύδατα.

Φωτογραφία από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, πρωτότυπη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Houzz

Αφαιρέστε το κατεστραμμένο περιεχόμενο.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, θα πρέπει να απαλλαγείτε από οτιδήποτε έχει καταστραφεί χωρίς να επισκευαστεί. Πράγματα όπως έπιπλα, παιχνίδια και χαλιά όλα πρέπει να πάνε για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μούχλας. Για λόγους ασφάλισης, τεκμηριώστε κάθε αντικείμενο που πρέπει να απορρίψετε.

Ακολουθήστε τις διαδικασίες ανάκαμψης από καταστροφές που έχουν θεσπίσει οι τοπικές σας αρχές για να αποφύγετε απλώς να μετακινήσετε το χάος από το εσωτερικό του σπιτιού σας στο δρόμο.

Διάγραμμα από τον Bud Dietrich, ΔΑΑ, αρχική φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Houzz

Αερίστε και απολυμάνετε τις πληγείσες περιοχές.

Μόλις βγει το νερό και αφαιρεθούν τα κατεστραμμένα αντικείμενα, στεγνώστε τις πλημμυρισμένες περιοχές χρησιμοποιώντας φορητούς ανεμιστήρες και αφυγραντήρες. Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι στεγνά πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε αποκατάσταση. Χρησιμοποιήστε καθαριστικά όπως χλωρίνη για να απαλλαγείτε από τυχόν λεκέδες νερού και σπόρια μούχλας.

Μόλις στεγνώσει το υπόγειο, ελέγξτε για τυχόν ενδείξεις υγρών περιοχών και πιθανών σπορίων μούχλας. Χρησιμοποιήστε χλωρίνη ή κάτι παρόμοιο για να καθαρίσετε τυχόν εναπομείνασες περιοχές ανησυχίας.

Φωτογραφία από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, πρωτότυπη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Houzz

Καθάρισε την αυλή.

Τα πεσμένα δέντρα και τα χαλαρά κλαδιά, καθώς και κατεστραμμένοι θάμνοι, αίθρια και καταστρώματα, θα χρειαστούν καθαρισμό και αποκατάσταση. Πρώτα βεβαιωθείτε ότι είναι απολύτως ασφαλές να περπατάτε στην αυλή σας. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν δέντρα ή κλαδιά που πρόκειται να κατέβουν και δεν υπάρχουν αποδυναμωμένα ή κατεστραμμένα καλώδια ρεύματος κοντά. Τεκμηριώστε την κατάσταση του ακινήτου σας πριν από τον καθαρισμό. Οι ραγισμένοι και ανυψωμένοι δρόμοι, οι διάδρομοι πεζών και τα αίθρια θα πρέπει να τεκμηριώνονται.

Φωτογραφία από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, πρωτότυπη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Houzz

Σκεφτείτε μπροστά.

Όσο καταστροφικές κι αν είναι αυτές οι φυσικές καταστροφές, μας προσφέρουν την ευκαιρία να ξαναχτίσουμε για το μέλλον. Έτσι, εκτός εάν το σπίτι σας είναι πολύ μακριά για να το ανακαινίσετε, χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία για να κάνετε βελτιώσεις για να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον. Ενσωματώστε μια γεννήτρια για ρεύμα έκτακτης ανάγκης στα σχέδια ανοικοδόμησής σας. Εάν είστε πραγματικά κοντά στον ωκεανό, σκεφτείτε να ξαναχτίσετε το σπίτι σε ξυλοπόδαρα. Στην πραγματικότητα, ίσως χρειαστεί να κάνετε αυτά τα πράγματα για να συμμορφωθείτε με τους τοπικούς οικοδομικούς κώδικες και κανονισμούς ούτως ή άλλως.

Όπως και να ανοικοδομήσετε, να θυμάστε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχουμε δει τον τελευταίο τυφώνα όπως η Patricia, η Maria ή η Florence.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar