Πώς να επαινέσετε την πρώτη εβδομάδα του σχολείου

Πώς να επαινέσετε την πρώτη εβδομάδα του σχολείου

August 13, 2022 0 Von admin

Έξυπνη διαχείριση τάξης: Πώς να επαινέσετε την πρώτη εβδομάδα του σχολείου

Ένα από τα δόγματα του SCM είναι να δίνεις μόνο επαίνους.

Τι αξίζει;

Εδώ στο SCM το ορίζουμε ως εργασία ή απόδοση μεγαλύτερη από ό,τι ένας μεμονωμένος μαθητής έχει κάνει πριν.

Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζετε ότι παρέχει στον μαθητή χρήσιμη ανατροφοδότηση, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί τα εγγενή του κίνητρα.

Οποιαδήποτε άλλη μορφή επαίνου είναι ψευδής, χειραγωγικός και τελικά επιβλαβής για τους μαθητές.

Τι γίνεται όμως με την πρώτη εβδομάδα του σχολείου όταν δεν ξέρετε τι είναι ικανοί οι μαθητές σας; Πώς ξέρετε τι είναι η μεγαλύτερη απόδοση;

Λοιπόν, εδώ είναι το πράγμα: Η τάξη σας και ο τρόπος που κάνετε τα πράγματα είναι νέοι για αυτούς. Οι ρουτίνες, οι διαδικασίες και οι προσδοκίες σας θα είναι όλα διαφορετικά από αυτά που έχετε συνηθίσει.

Με άλλα λόγια, είναι νέα μάθηση.

Και η νέα μάθηση, ανεξάρτητα από το τι είναι, εμπίπτει στην ομπρέλα της «εργασίας ή απόδοσης μεγαλύτερης από αυτή που έχει κάνει ένας μαθητής στο παρελθόν».

Η μόνη διαφορά με την πρώτη εβδομάδα του σχολείου είναι ότι διδάσκετε κοινές προσδοκίες, όπως πώς να μπείτε στην τάξη, να κάνετε εργασίες για το σπίτι, να ακολουθήσετε μια οδηγία, να κάνετε κύκλους σε ομάδες κ.λπ.

Οι κοινές προσδοκίες είναι οι διαδικασίες και οι ρουτίνες που απαιτούνται για μια αποτελεσματική, καλά οργανωμένη τάξη. Η προσδοκία —ή πρότυπο— για να κάνεις τέτοια πράγματα είναι το ανώτατο όριο της βελτίωσης.

Με άλλα λόγια, και για παράδειγμα, οι μαθητές σας δεν μπορούν να μπουν στην τάξη καλύτερα από την προσδοκία.

Μόλις οι μαθητές σας αποδείξουν ότι μπορούν να εκτελέσουν αυτή τη νέα μάθηση όπως διδάσκεται και τους έχετε επαινέσει γι‘ αυτό, τότε είναι επισήμως αναμενόμενο και δεν θα τους επαινέσετε ξανά για αυτό.

Δεν είναι όπως η γραφή ή τα μαθηματικά, τα οποία μπορούν να βελτιώνονται συνεχώς.

Ένας λόγος που δεν επαινούμε τις κοινές προσδοκίες είναι ότι αυτές (οι προσδοκίες) δεν το αξίζουν. Θα ήταν σαν να σας επαινούν για τη χρήση του αυτόματου ταμείου στο παντοπωλείο. Μόλις μάθετε πώς να το κάνετε, ξέρετε πώς να το κάνετε.

Ο άλλος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι αποδυναμώνει τον έπαινο για αυτό που πραγματικά του αξίζει.

Βάζει το σπρώξιμο στην καρέκλα τους ή το να γυρίζουν σωστά τη δουλειά τους στο ίδιο επίπεδο με το να γράφουν το καλύτερο δοκίμιο της ζωής τους. Προκαλεί σύγχυση στους μαθητές και χάνει το νόημα και τον αντίκτυπό του.

Επιπλέον, αν βλέποντας τους μαθητές σας να πηγαίνουν για μεσημεριανό γεύμα ή να αφήνουν τα υλικά τους όπως ακριβώς τους δίδαξατε σας κάνει χαρούμενους και ευγνώμονες, τότε μπορείτε να τους δώσετε την τυπική απάντηση:

„Ευχαριστώ.“

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ – Για περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα, επισκεφθείτε την κατηγορία Κίνητρα & Έπαινος του αρχείου.

Επίσης, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ελάτε μαζί μας. Είναι δωρεάν! Κάντε κλικ ΕΔΩ και αρχίστε να λαμβάνετε άρθρα διαχείρισης τάξης όπως αυτό στο email σας κάθε εβδομάδα.