Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες στον κήπο σας

2
Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες στον κήπο σας

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας πώς να καλλιεργείτε παιώνιες στον κήπο σας, από τις οποίες να επιλέξετε μέχρι συμβουλές και βοήθεια για τη φύτευση, τον πολλαπλασιασμό και τη φροντίδα τους με σιγουριά. Αυτά τα όμορφα φυτά είναι απαραίτητα και ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας ενθαρρύνει να φυτέψετε μερικές λαχταριστές παιώνιες στον κήπο σας.
Την άνοιξη, το περπάτημα σε έναν κήπο εν αναμονή μιας νέας ζωής που θα αρχίσει να εμφανίζεται είναι μια από τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Το να συναντήσετε τις μικροσκοπικές γούνες της νέας ανάπτυξης παιώνιας είναι μια απόλυτη χαρά.

Οι παιώνιες είναι η επιτομή των σχεδίων φύτευσης από τα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης, οι μεγάλες, ανθοφορίες τους φωτίζουν κάθε κήπο. Τα πέταλά τους είναι σαν μετάξι, όταν βλέπω τα πρώτα να ανοίγουν κάθε άνοιξη, συχνά εύχομαι να μπορούσα να τα συντηρήσω σε έναν πίνακα ακουαρέλας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και είναι πολύ εύκολες στην καλλιέργεια, απαιτώντας συγκριτικά λίγη συντήρηση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ποώδης παιώνιας και της παιώνιας δέντρου;

Η παιώνια είναι μια ομάδα ανθοφόρων πολυετών ή θαμνωδών φυτών του γένους Paeonia. Οι πρώτοι μικροσκοπικοί βλαστοί αρχίζουν να ανεβαίνουν στο έδαφος από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου περίπου σε θερμότερες περιοχές, ανάλογα με τον καιρό και τη θερμοκρασία.

Η ανάπτυξη του φυλλώματος και των λουλουδιών θα συνεχιστεί όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι μπουμπούκια παραμένουν ερμητικά κλειστοί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ανοίγοντας σταδιακά, στη συνέχεια, μια ζεστή μέρα θα ανοίξουν πλήρως σε ένδοξες ανθίσεις, συχνά εξαιρετικά αρωματικές. Οι περισσότερες ποικιλίες ανθίζουν από τον Απρίλιο και μετά έως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τα χρώματα μπορεί να είναι ροζ, κόκκινο, βυσσινί, μοβ και κίτρινο ή λευκό. Μονές και διπλές ανθίσεις.

Είναι, δικαίως, ένα από τα πιο δημοφιλή ανθοφόρα φυτά.

Οι παιώνιες είναι χαμηλής συντήρησης, ανθεκτικές και έχουν πολύ λίγα παράσιτα ή ασθένειες. Δεν υφίστανται μεγάλη ζημιά από γυμνοσάλιαγκες, κουνέλια ή ελάφια.

Αναπτύσσονται εξαιρετικά καλά με άλλα ανθοφόρα φυτά την άνοιξη και το καλοκαίρι και μπορούν να συμπεριληφθούν σε πολλά σχέδια φύτευσης για να προσθέσουν χρώμα, ύψος και άρωμα. Βλέπω πολυετή φυτά, πρώτο έτος ανθοφορίας για περισσότερες ιδέες για τον κήπο σας.

Αν ψάχνετε για άλλα εύκολες ιδέες κήπου χαμηλής συντήρησης για να μεγαλώσετε μαζί τους δείτε Εύκολα φυτά χαμηλής συντήρησης.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι παιώνιας, κυρίως είναι ποώδη πολυετή φυτά που φτάνουν σε ύψος περίπου 3 πόδια. Ή ένας ξυλώδης θάμνος (Tree Peony) που φτάνει μέχρι και 11 πόδια.

Ποώδης Παιώνια

Η ανάπτυξη εμφανίζεται εποχιακά την άνοιξη από το στέμμα του φυτού. Ανθίζουν από τα μέσα της άνοιξης και από τις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού. Το φύλλωμα πεθαίνει κάθε χρόνο και το φυτό είναι αδρανές κατά τους χειμερινούς μήνες.

Παραδείγματα είναι:

 • Μπολ της Ομορφιάς
 • Το Μπιγκ Μπεν
 • Διασημότητα
 • Δούκισσα του Νεμούρ
Παιώνια Μπιγκ Μπεν Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες
Ποώδης παιώνια Μπιγκ Μπεν. Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες στον κήπο σας

Δέντρο Παιώνια

Η δέντρο Παιώνια αναπτύσσει νέα ανάπτυξη και άνθη κάθε χρόνο, είναι φυλλοβόλα και έτσι τα φύλλα τους ρίχνονται το Φθινόπωρο. Τα στελέχη γίνονται ξυλώδη.

Παραδείγματα είναι:

 • Δούκισσα του Κεντ
 • Ριν Ελισάβετ
 • Ludlowii
 • Ρενκάκου
Renkaku, ημι-διπλή λευκή παιώνια δέντρων, πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες
Ρενκάκου. Ημίδιπλο λευκό δέντρο Παιώνια. Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες στον κήπο σας

Itoh

Αυτά είναι ένα υβρίδιο των δύο παραπάνω τύπων. Αυτό το νέο είδος παιώνιας αναπτύχθηκε από τον κηπουρό Toichi Itoh στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Μια ποώδης παιώνια (Katoden) γονιμοποιήθηκε χρησιμοποιώντας γύρη από μια κίτρινη παιώνια δέντρου.

Αυτές οι ποικιλίες είναι συμπαγή ποώδη φυτά με μεγάλες ανθοφορίες από τα τέλη της άνοιξης, που συχνά συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο.

Οι παιώνιες Itoh είναι τέλειες στα όρια ή μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε μεγάλα δοχεία.

Το Itoh που καλλιεργείται σε δοχεία απαιτεί ετήσια τροφή και φρέσκο ​​λίπασμα. Διατηρήστε τα καλά ποτισμένα, ιδιαίτερα την άνοιξη καθώς σχηματίζονται τα μπουμπούκια των ανθέων.

Παραδείγματα είναι:

 • Μαγική περιήγηση μυστηρίου
 • Όλη αυτή η τζαζ
 • Κήπος Θησαυρός
 • Πρωινό λιλά
Παιώνιες Itoh, πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες
Παιώνιες Itoh, υβριδικά, ανθεκτικά συμπαγή πολυετή φυτά. Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες στον κήπο σας

Πού αναπτύσσονται καλύτερα οι παιώνιες;

Και οι τρεις τύποι παιώνιας αναπτύσσονται καλύτερα στον ήλιο, αλλά δεν τους πειράζει η σκιά κατά τη διάρκεια ενός μέρους της ημέρας. Απαιτούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Εάν ο κήπος σας είναι σε όξινο έδαφος, προσθέστε μια μικρή ποσότητα ασβέστη (μια χούφτα είναι αρκετή) όταν φυτεύετε.

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε παιώνιες σε γλάστρες, πρέπει να διατηρούνται καλά ποτισμένες κατά τη διάρκεια της άνοιξης για να αναπτυχθούν πλήρως τα μπουμπούκια.

Πώς να φυτέψετε μια παιώνια

Οι περισσότερες παιώνιες θα πωλούνται ως φυτά γυμνής ρίζας. Φυτέψτε τα το συντομότερο δυνατό όταν τα πάρετε. Ετοιμάστε μια τρύπα βάθους περίπου 30 εκατοστών με ένα μείγμα γενικού κομπόστ ή/και καλά σαπισμένης κοπριάς. Μην τα φυτέψετε πιο βαθιά γιατί αυτό τους εμποδίζει να ανθίσουν. Οι βλαστοί θα σχηματιστούν από τους οφθαλμούς των φύλλων, αυτοί δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 2 cm έως 5 cm κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Πηγάδι.

Πώς να πολλαπλασιάσετε τις παιώνιες

Ποώδεις και Itoh Παιώνιες

Αυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν με διαίρεση το φθινόπωρο αφού τελειώσουν η ανθοφορία τους και αρχίσουν να πεθαίνουν ξανά

Σηκώστε προσεκτικά το στέμμα με ένα πιρούνι κήπου ή φτυάρι. Αφαιρέστε το χώμα από τις ρίζες για να δείτε τι κάνετε. Κόψτε το σε τμήματα, κάθε τμήμα χρειάζεται 3 ή 4 μπουμπούκια και όση ρίζα μπορείτε. Θα είναι αρκετά σκληρό και μεγάλο, οπότε η χρήση πριονιού ή μαχαιριού είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κόψετε. Φυτέψτε τα κομμάτια όσο πιο γρήγορα μπορείτε και ποτίστε καλά.

Δέντρο Παιώνια

Οι παιώνιες δέντρων πολλαπλασιάζονται με στρωματοποίηση ή με ανάπτυξη από σπόρους.

Πώς να καλλιεργήσετε φυτά από σπόρους.

Πώς να φροντίσετε τις παιώνιες

Οι παιώνιες φροντίζουν λίγο πολύ τον εαυτό τους. Κρατήστε τα καλά ποτισμένα την άνοιξη. Δεν απαιτείται λίπασμα εκτός αν βρίσκονται σε δοχείο. Οι ποώδεις ή οι δενδρώδεις παιώνιες μπορεί να χρειάζονται στοίχιση ή άλλα υποστηρίγματα φυτών, τα άνθη είναι μεγάλα και βαριά, ώστε να γίνονται αρκετά βαριά.

Deadhead μετά την ανθοφορία.

Το φθινόπωρο καθώς το φύλλωμα αρχίζει να σβήνει, έκοψα ποώδεις παιώνιες μέχρι το στέμμα στο επίπεδο του εδάφους.

Οι παιώνιες δέντρων δεν απαιτούν κανένα κλάδεμα. Deadhead μετά την ανθοφορία ή αφήστε το μέχρι το φθινόπωρο και μετά αφαιρέστε τα ξεθωριασμένα κεφάλια των σπόρων.

Το Tree Peony και το Itoh Peony χρειάζονται απλώς τυχόν νεκρά ή κατεστραμμένα στελέχη/ξύλο.

Οι παιώνιες είναι υπέροχες και ως κομμένα λουλούδια, οι μακρύι μίσχοι και τα πανέμορφα μπουμπούκια και λουλούδια τους δημιουργούν μια λαμπερά ηδονική εμφάνιση σε εσωτερικούς χώρους.

Μπουκέτο με ροζ παιώνια σε ροζ γυάλινο βάζο. Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες
Οι παιώνιες δημιουργούν τέλεια κομμένα λουλούδια μεγάλης διάρκειας για μια πολυτελή εμφάνιση. Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες

Οι Dobies έχουν μια καλή ποικιλία από παιώνιες σε απόθεμα, ποώδεις παιώνιες, παιώνιες δέντρων και παιώνιες Itoh, επιλέξτε μερικές σήμερα και ξεκινήστε τη δική σας συλλογή παιώνιας ή προσθέστε στην ήδη υπάρχουσα.

Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο έχει απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να είχατε σχετικά με το πώς να μεγαλώσετε παιώνιες και σας βοήθησε να πειστείτε ότι οι παιώνιες είναι εύκολες στην ανάπτυξη και τη φροντίδα τους, δίνοντάς σας αυτοπεποίθηση ότι θα μεγαλώσετε και μόνοι σας. Για κάποιον που δηλώνει απλώς έναν κήπο, είναι ιδανική επιλογή γιατί παρέχουν ένα εντυπωσιακό ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό σόου με πολύ λίγη προσπάθεια από εμάς.

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με τους φίλους και την οικογένειά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα άλλα ιστολόγιά μου σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας Clematis και τριαντάφυλλων.

Βρείτε τα εδώ, πώς να καλλιεργήσετε ένα Clematis.

Πώς καλλιεργείτε τριαντάφυλλα;

Μπορείτε επίσης να βρείτε άλλες τεχνικές πολλαπλασιασμού, μαζί με τους τύπους φυτών με τα οποία συνεργάζονται καλύτερα.

Τεχνικές μοσχευμάτων Harwood.

Το PlantsBulbsSeeds.com έχει συμπεριληφθεί στα κορυφαία 150 ιστολόγια κήπου στο Feedspot.com, κάτι που οφείλεται εν μέρει σε εσάς, τους αναγνώστες και τους επισκέπτες μου, γι‘ αυτό ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλη την ομάδα.

Τα 100 κορυφαία ιστολόγια και ιστότοποι κηπουρικής για κηπουρούς το 2021

Οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις παιώνιες ή οποιοδήποτε άλλο από τα άρθρα κηπουρικής μου μπορούν να αναρτηθούν στο παρακάτω πλαίσιο σχολίων. Απαντώ πάντα όσο πιο γρήγορα μπορώ.

Σας ευχαριστώ

Καλή Κηπουρική

Ακολουθήστε και σας αρέσει το PlantsBulbsSeeds

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar