Τα καλύτερα βιβλία για το θάνατο για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Januar 5, 2022 0 Von admin

Έτσι ξεκινήσαμε να βρούμε μερικά από τα καλύτερα βιβλία για το θάνατο για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ίσως οφείλεται στο ότι ο Θάνατος είναι ένα σκληρό θέμα και πολύ συχνά θέλουμε να αποφύγουμε. Το να πούμε «Πάμε στον Παράδεισο», είναι πολύ πιο εύκολο από το να προσπαθούμε να εξηγήσουμε κάτι που μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πλήρως οι ίδιοι.

Και είναι λυπηρό. Ακόμα κι αν το άτομο ή το πλάσμα έζησε μια ολόκληρη ζωή ή το παιδί σας είναι φυσικά περίεργο για το θάνατο, ο θάνατος είναι ένα θλιβερό, δύσκολο θέμα για συζήτηση.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε ως γονείς είναι να στεναχωρήσουμε τα παιδιά μας ή ακόμα χειρότερα να τα τραυματίσουμε με λάθος λόγια.

Όταν όμως το παιδί σας στην προσχολική ηλικία αρχίσει να επιμένει να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω, ήρθε η ώρα να του προσφέρετε κάποιες πληροφορίες και συζήτηση κατάλληλες για την ηλικία.

Παρακάτω θα βρείτε τα αγαπημένα μας βιβλία για το θάνατο για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Δουλέψαμε σκληρά για να βρούμε τα πιο χρήσιμα και καλογραμμένα βιβλία, αλλά τα δικά μας Νικητής είναι αυτό που προτείνουμε να αγοράσετε πρώτα.

ΝΙΚΗΤΗΣ: Βιβλία για το θάνατο για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Lifetimes: The Beautiful Way to Exception of Death to Children των Bryan Mellonie και Robert Ingpen είναι αυτός που γνωρίζουμε και αγαπάμε περισσότερο. Στο μεταξύ, συνεχίστε να διαβάζετε για να καταλάβετε τι χρειάζεται από εσάς το παιδί προσχολικής ηλικίας όταν μιλάει για θάνατο και θάνατο.

Ο θάνατος δεν είναι το πιο χαρούμενο θέμα, αλλά τα σπουδαία βιβλία για το θάνατο για παιδιά προσχολικής ηλικίας θέτουν τις βάσεις για να απαντήσετε σε ερωτήσεις με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία.

Επιλαχόντες: Βιβλία για το θάνατο για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Αυτά τα άλλα βιβλία προτείνονται ιδιαίτερα και έχουν πολύ καλή βαθμολογία.

Ξεκινήστε με το The Invisible String αν δεν είστε έτοιμοι να μιλήσετε για τις ζωές (να θυμάστε ότι αν το παιδί σας ρωτά, είναι έτοιμο). Το βιβλίο εισάγει τα παιδιά στην ιδέα ότι μια μητέρα και το παιδί μπορούν να συνδεθούν, ακόμη και όταν είναι χώρια.

Αλλά εξακολουθούμε να προτείνουμε Lifetimes: The Beautiful Way to Exception of Death to Children ως αυτός που ανοίγει τις πόρτες συνομιλίας. Υπόσχομαι ότι δεν είναι λυπηρό!

Είναι καιρός να μιλήσουμε για τον θάνατο;

Το παιδί σας ρωτάει;

 • Θα πεθάνεις;
 • Θα πεθάνω;
 • τι συνέβη σε [insert name]?
 • Πότε θα πεθάνετε εσείς/εγώ/αυτοί;
 • Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε;
 • Πού πάμε όταν πεθαίνουμε;

Ή μήπως έχουν ρωτήσει στο παρελθόν και δεν είστε πλήρως ικανοποιημένοι με την εξήγηση που δώσατε εκείνη τη στιγμή; (Πάντα καταφέρνουν να μας πιάνουν απροετοίμαστους…η πρώτη μου κουβέντα για το θάνατο με το τετράχρονο παιδί μου ήταν να περπατήσω δίπλα από ένα άγαλμα του Ιησού Χριστού ενώ βρισκόμουν σε διακοπές!)

Απαντάς;

Εάν το παιδί σας προσχολικής ηλικίας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το θάνατο και τον θάνατο, είναι δελεαστικό να απορρίψετε την ερώτηση ή να δώσετε τις ακόλουθες απαντήσεις:

 • Μην ανησυχείς, εσύ/εγώ/αυτοί δεν θα πεθάνουν για πολύ καιρό
 • Πηγαίνουμε στον Παράδεισο
 • Αυτός/Αυτή είναι στον Παράδεισο
 • Μην το σκέφτεσαι

Σταμάτα εκεί!!

Η υπόθεση που κάνουμε οι γονείς

Οι ενήλικες συνδέουν τον θάνατο με τη θλίψη, τον πόνο, τη θλίψη και συχνά τη θρησκεία.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αισθάνονται το ίδιο πράγμα όταν σκέφτονται τον θάνατο ή τον θάνατο.

Όταν η κόρη μου ρώτησε για πρώτη φορά για τον θάνατο ως 3 ετών, το θέμα ήρθε με διάφορους τρόπους σε διάστημα μηνών. Ανέφερε ότι ο μπαμπάς της γιαγιάς της πέθανε και αυτό έκανε τη γιαγιά λυπημένη. Ρώτησε για θρησκευτικά πρόσωπα που πεθαίνουν. Ρώτησε για ζωύφια που πεθαίνουν.

Ρώτησε…και ρώτησε…και ρώτησε…

Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Θα πέθαινα; Πεθαίνουν όλοι; Πότε πεθαίνουν;

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ!

Μέσα από όλα αυτά, δεν φαινόταν ποτέ αναστατωμένη. Έκανε την ερώτηση σαν να ζητούσε μια εξήγηση για το πώς το γάλα πέφτει σε ένα ποτήρι χωρίς να χυθεί.

Αντιμετώπισα κάθε έρευνα ξεχωριστά. Ο θάνατος του παππού μου οφειλόταν σε αρρώστια, όλοι πεθαίνουν τελικά (Worst.Answer. Ever.), και μην ανησυχείς θα ζήσουμε πολύ πρώτα.

Αλλά καμία από τις απαντήσεις μου δεν απάντησε στην ερώτηση της κόρης μου, έτσι συνέχισε να κάνει τις ίδιες ερωτήσεις.

Ήξερα ότι το έκανα πολύ ατομικό – αυτό το άτομο ήταν άρρωστο, αυτό όχι – και τελικά συνειδητοποίησα ότι προσπαθούσε να μου κάνει μια πολύ πιο απλή ερώτηση:

Τι είναι ο θάνατος;

Έχετε ανοιχτό μυαλό: το παιδί σας μπορεί να μην ξέρει καν ότι είναι αναστατωμένο για το θάνατο ή τον θάνατο – μπορεί απλώς να ζητά έναν ορισμό ή να σκέφτεται φωναχτά.

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω βιβλία για το θάνατο για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Διαπίστωσα, μετά από πολλή έρευνα και έντονη συζήτηση, ότι μπορούμε να εξηγήσουμε τον Θάνατο εξηγώντας τη Ζωή.

Χωρίς Ζωή, δεν υπάρχει Θάνατος.

Χωρίς Θάνατο δεν υπάρχει Ζωή.

(Αυτό γίνεται βαρύ, σωστά;) Αυτή η αναζήτηση με έφερε στο καλύτερο βιβλίο που βρήκα που βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τι είναι ο Θάνατος, εξηγώντας όμορφα τι είναι η Ζωή.

Lifetimes, The Beautiful Way to Exception of Death στα παιδιά

Παρήγγειλα το βιβλίο και περίμενα. Όταν έφτασε, το διάβασα πριν το δει η κόρη μου.

Είναι καλή ιδέα να το κάνετε αυτό με οποιοδήποτε βιβλίο, αλλά ειδικά με βαριά θέματα όπως η θλίψη.

Αρχικές εντυπώσεις

 1. Το βιβλίο είναι όμορφο. Οι εικόνες είναι ζωγραφισμένες στο χέρι, πολύχρωμες και λεπτές.
 2. Είναι κοσμικό, χωρίς αναφορά στη θρησκεία – αυτό είναι απλώς μια εισαγωγή στον θάνατο.
 3. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πεζό λόγο, παρόμοιο με ποίημα. Διαβάζεται εύκολα.
 4. Είναι το σωστό μήκος, όχι πολύ κοντό ή μακρύ.

Αρχικές ανησυχίες

Μερικά πράγματα με έκαναν νευρικό για το βιβλίο:

 1. Μια σελίδα απεικονίζει μια πεταλούδα με σπασμένα φτερά
 2. Μια άλλη σελίδα αναφέρει το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου.

Διαφώνησα με το βιβλίο σημειώνοντας ότι οι ανθρώπινες ζωές κυμαίνονταν από 60 έως 70 ετών, κάτι που ισχύει σε πολλά μέρη, αλλά δεν όπου ζούμε. Άλλωστε η γιαγιά της είναι 65…

Μετά σταμάτησα και το κοίταξα από τη σκοπιά του παιδιού μου προσχολικής ηλικίας.

60 έως 70 ετών; Ακόμα μαθαίνει να μετράει μέχρι το 20.

Η σπασμένη πεταλούδα; Ήταν απλά αυτό – μια σπασμένη πεταλούδα. Δεν διαφέρει από τους σκώρους που κυματίζουν σε λάμπες και βρίσκονται παγιδευμένοι.

Η Πρώτη Ανάγνωση

Ο σύντροφός μου της το διάβασε την πρώτη φορά, ακριβώς πριν κοιμηθεί. Έδωσε μεγάλη προσοχή, σημειώνοντας τις φωτογραφίες, καλές και κακές (καμία αναφορά στο προσδόκιμο ζωής). Περνούσα έξω από την πόρτα, ανησυχούσα ότι θα την αναστατώσει και θα κέρδιζα το Βραβείο Χειρότερης Μητέρας της Χρονιάς.

Το βιβλίο διαβάστηκε, τελείωσε και αφέθηκε στην άκρη για τον βραδινό ύπνο.

Έδειχνε… ικανοποιημένη.

Αυτό το βιβλίο λειτουργεί. Lifetimes: The Beautiful Way to Exception of Death to Children μετέτρεψε μια δυνητικά καταθλιπτική συζήτηση σε μια συγκινητική ομιλία και ανάγνωση βιβλίων.

Μου φέρνει το βιβλίο Lifetimes όταν σκέφτεται τα θέματα του θανάτου και του θανάτου. Όχι συχνά, αλλά αρκετά συχνά που χαίρομαι που μπορεί να βρει ένα παρήγορο βιβλίο.

Η έννοια του θανάτου, εξηγείται

Άρχισε να κατανοεί την έννοια του Θανάτου καταλαβαίνοντας πρώτα τι δεν είναι ο Θάνατος.

Μείνε μαζί μου, δεν είναι γρίφος – είναι η ουσία του βιβλίου.

Ο θάνατος δεν είναι ένα σώμα εφικτό.

Ο θάνατος δεν ζει για πάντα.

Ο θάνατος δεν είναι ζωή.

Lifetimes: The Beautiful Way to Exception of Death to Children προσφέρει στα παιδιά ένα παράθυρο στην κατανόηση που αναζητούν όταν πρόκειται για θάνατο.

Το πρόβλημα με τον ουρανό ως απάντηση

Ίσως αναρωτιέστε ότι δεν προτείνουμε ένα βιβλίο που περιλαμβάνει τον Παράδεισο στην εξήγηση του θανάτου. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο Παράδεισος είναι ένας αφηρημένος όρος.

Αυτό σημαίνει ότι ο Παράδεισος δεν είναι κάτι που μπορούμε να ακούσουμε, να δούμε, να αγγίξουμε, να γευτούμε ή να μυρίσουμε. Ο Παράδεισος δεν είναι (ακόμα) μια αναπτυξιακά κατάλληλη απάντηση στις ερωτήσεις των παιδιών προσχολικής ηλικίας σχετικά με το θάνατο και τον θάνατο.

Ενώ μπορεί να πιστεύετε στον Παράδεισο, αν το παιδί σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις του για να τον φτάσει, τότε δεν μπορεί να τον καταλάβει.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας βρίσκονται σε βρεφικά στάδια ανάπτυξης αφηρημένη σκέψη. Αναπτύσσουν την ικανότητα να σκέφτονται αφηρημένα για πράγματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αισθήσεις τους για να εντοπίσουν με ευφάνταστο παιχνίδι. Ο εγκέφαλός τους χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει, και το παιδί μπορεί να σκέφτεται με αφηρημένα λόγια μόλις στα 6 του χρόνια.

Το να εξηγήσεις τον θάνατο στα παιδιά δεν είναι τόσο εύκολο όσο να πεις «Πάμε στον Παράδεισο», γιατί δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Παράδεισο.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν με συνδέσεις μυαλού-σώματος. Αγγίζουν, χειραγωγούν και εξερευνούν πράγματα με τα μάτια και το σώμα τους για να μάθουν.

Πιστεύω παίρνει αφηρημένη σκέψη. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κατανοούν συγκεκριμένες σκέψεις, όπως κανόνες (αν αυτό, τότε tat).

Να αποφασίσει παίρνει αφηρημένη σκέψη. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να θέλουν, να χρειάζονται ή να επιλέξουν, αλλά οι αποφάσεις έρχονται αργότερα.

Περαιτέρω συνιστώμενη ανάγνωση

Σημειώστε ότι αυτό περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θρησκευτικών και μη βιβλίων για το θάνατο για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Όλα τα βιβλία προτείνονται ανεπιφύλακτα.

Εάν το Lifetimes σας φαίνεται λίγο πολύ για εσάς ως γονέα (έχοντας κατά νου το παιδί σας είναι έτοιμο αν το ζητήσει), τότε ασχοληθείτε με αυτό το θέμα με το παιδί σας αγοράζοντας το The Invisible String. Αυτό το βιβλίο είναι για την αόρατη χορδή που τρέχει ανάμεσα σε μια μητέρα και τα παιδιά της, έτσι ώστε να είναι πάντα μαζί, ακόμα και όταν είναι χώρια. Βραβευμένο και υπέροχο διάβασμα.

Σύνδεσμοι Amazon: