Φωτογραφικό δοκίμιο: The Moynihan Train Hall στο Penn Station στη Νέα Υόρκη

0
Φωτογραφικό δοκίμιο: The Moynihan Train Hall στο Penn Station στη Νέα Υόρκη

Το Majestic New Terminal είναι ένα από τα πιο λαμπερά στον κόσμο

Moynihan Train Hall, το σπίτι του Amtrak στη Νέα Υόρκη

Η αίθουσα τρένου Daniel Patrick Moynihan, αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, άνοιξε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, γεμάτη από ατσάλι, μάρμαρο και γυαλί που συνδέονται με σιδηροδρομικούς σταθμούς μιας άλλης, ίσως πιο επιχρυσωμένης, εποχής.

«Είναι μια διαθήκη και ένα μνημείο για το κοινό», δήλωσε ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανακοινώνοντας τα εγκαίνια του Moynihan Train Hall, αν και δεν χρειαζόταν να πει λέξη, καθώς οι κριτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαθανάτισαν εξίσου καλά τη στιγμή.

Ο νέος στα ύψη τερματικός σταθμός αντικαθιστά το άθλιο σπήλαιο γνωστό ως Penn Station, το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 καθώς τα στελέχη της Pennsylvania Railroad προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν μετρητά για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους πουλώντας αεροπορικά δικαιώματα στα οκτώ στρέμματα (3,24 εκτάρια) μεταξύ της έβδομης και της όγδοης λεωφόρου και 31st και 33rd Streets, όπου βρισκόταν ο παλιός σταθμός Penn. Το Moynihan Train Hall δεν ανασταίνει αυτό το οικοδόμημα, αλλά αποκαθιστά τη σιδηροδρομική πύλη της Νέας Υόρκης σε ένα κορυφαίο μέρος στον κόσμο των σιδηροδρομικών σταθμών.

Η κατεδάφιση ενός από τα κοσμήματα του στέμματος της αστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Νέας Υόρκης, όπως ήταν το Penn Station, ήταν μια τραγωδία, αν και οδήγησε σε προσπάθειες συντήρησης και νόμους για την προστασία κτιρίων ορόσημων. Πριν από τριάντα χρόνια, ο γερουσιαστής Daniel Patrick Moynihan, ίσως ένας από τους πιο επιτήδειους αρχιτεκτονικά πολιτικούς μετά τον Thomas Jefferson, πρότεινε την επανατοποθέτηση του κτηρίου James A. Farley, παλαιότερα γνωστό ως κτίριο του Γενικού Ταχυδρομείου και σχεδιάστηκε από τους McKim, Mead, & White, το ίδιο ομάδα αρχιτεκτόνων ως Penn Station, ως ένα σχεδόν αρχιτεκτονικό δίδυμο, γεμάτο από κορινθιακούς κίονες και μια επιβλητική σκάλα.

Είναι μεγάλο; Ναί. Είναι τολμηρό; Ναί. Ο γεμάτος φως καθεδρικός ναός από χάλυβα, γυαλί και μάρμαρο, γνωστός τώρα ως Moynihan Train Hall, έχει ακόμη και ένα ρολόι που κρέμεται πάνω από τη μέση της κύριας αίθουσας, που χρησιμεύει τόσο ως κεντρικό σημείο όσο και ως σημείο συνάντησης, κάτι που παραπέμπει στον αρχικό σταθμό Penn.

(Φωτογραφίες: Accura Media Group)

Κάντε κλικ εδώ για να συνεχίσετε στη σελίδα 2 – Εκπληκτικό εσωτερικό του σιδηροδρομικού τερματικού σταθμού Moynihan

Σελίδες: 1 2

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar