Όμορφος σχεδιασμός πολυετούς κήπου – Penraevon

7
Όμορφος σχεδιασμός πολυετούς κήπου – Penraevon

Τι είναι ο πολυετής σχεδιασμός κήπου;

Ο πολυετής σχεδιασμός κήπου αναφέρεται σε ένα είδος φύτευσης αλλά και σε έναν τρόπο να διασφαλίσετε ότι ο κήπος σας φαίνεται καλός όλο το χρόνο και ελπίζουμε για τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να ευχαριστήσει εσάς και την άγρια ​​ζωή μιμούμενος δομές και είδη άγριας φύτευσης – δεν είναι άγριο αλλά φαίνεται άγριο – είναι άγριο.

Αυτό είναι γραμμένο με την ελπίδα ότι σας εμπνέει να μεγαλώσετε τα πράγματα. Πριν από μερικά χρόνια γνωρίζαμε πολύ λίγα για τα φυτά και τον σχεδιασμό κήπων (και εξακολουθούμε να γνωρίζουμε πολύ να μάθουν) – κατανοώντας ότι είναι μια διαδικασία, δοκιμή και λάθος, οράματα και αποτυχίες – μέχρι να λάβουμε τελικά το σωστό φυτό στη σωστή θέση. Το γεγονός ότι πρέπει να περιμένετε ένα χρόνο για να δείτε αν λειτουργεί είναι εκπληκτικό – σχέδιο αργής κίνησης που πρέπει να τελειοποιηθεί, να επιμεληθεί, να περιποιηθεί και να κλαδευτεί καθώς μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

Τι σου αρέσει?

Πολλή έμπνευση και γνώση συγκεντρώθηκε από τα βιβλία και το Instagram (και την επίσκεψη σε καταπληκτικούς κήπους). Μερικοί από τους κορυφαίους υποστηρικτές του το κίνημα New Perennial design garden παρατίθενται παρακάτω. Εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε να χτίζετε τη δική σας προσωπική αισθητική σχεδίασης και να επιλέξετε και να επιλέξετε την κατεύθυνση στην οποία θέλετε να πάτε. Η έμπνευσή μας προέρχεται από:

Όλα αιχμαλωτίζουν το πνεύμα της άγριας πολυετούς φύτευσης, αλλά με κάποια δομή – τα φυτά είναι τα αστέρια και η φύση αγκαλιάζεται.

Υπάρχει ένα ακόμη βιβλίο που έχει επηρεάσει πραγματικά τη σκέψη μας, ιδιαίτερα σχετικά με τη δημιουργία και την παρεμπόδιση των οπτικών γραμμών. Τα πάντα στον κήπο είναι τοποθετημένα για να πλαισιωθούν είτε από ένα σημείο καθιστικού είτε από μια θέα από το εσωτερικό του σπιτιού… αλλά και για να εμποδίσουν εσκεμμένα κάποιες όψεις για να δημιουργήσουν ίντριγκα! Όλα αυτά τα πήραμε από ένα βιβλίο που ονομάζεται Οραματιζόμαστε τον Κήπο από τον Robert Mallet.

Lockdown Gardening

Το 2020 ήταν μια περίεργη χρονιά, ξεκινώντας ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, μετά lockdown και μήνες εργασίας από το σπίτι. Ήταν επίσης μια υπέροχη χρονιά για να έχετε έναν κήπο και να περάσετε χρόνο σε αυτόν. Δίνοντας στον κήπο λίγη αγάπη και κερδίζοντας πολύ περισσότερο από την άποψη ενός έργου στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε, η συγκίνηση του να βλέπεις ένα σχέδιο να συνδυάζεται και τη χαρά του να κάθεσαι ένα ηλιόλουστο πρωινό ακούγοντας πουλιά να τραγουδούν και τις μέλισσες να βουίζουν – χωρίς θόρυβο από την κυκλοφορία .

Ένα άλλο υπέροχο πράγμα που συνέβη μέσω του lockdown είναι η εκ νέου ανακάλυψη Diarmuid Gavin. Άρχισε να κάνει ζωντανή εκπομπή μιας ώρας στο Instagram κάθε βράδυ στις 7 το απόγευμα. Είναι υπέροχο, αστείο, εκπαιδευτικό και εμπνευσμένο. Το κάνει με τον συνάδελφό του Paul Smyth που φέρνει όλη τη φυτική γνώση.

Στη συνέχεια, υπήρχε το μικρό πρόβλημα της αγοράς φυτών σε lockdown. Αλλά μετά από λίγη έρευνα, μερικά τηλεφωνήματα και κάποια συνεργασία με τον σύντροφό μου Τζέιμς, καταφέραμε να βρούμε ποιος ήταν ακόμα ανοιχτός και έκανε παράδοση και πήρε μερικά υπέροχα φυτά.

Πώς να ξεκινήσετε ένα σχέδιο κήπου

Ξεκίνησε στα τέλη του χειμώνα/αρχές της άνοιξης, κόβοντας νέα κρεβάτια και ετοιμάζοντάς τα για φύτευση. Όπως προβλέφθηκε στην τελευταία ανάρτηση για τον κήπο – τα κρεβάτια αυξήθηκαν σε μέγεθος και αριθμό 🙂

8 Απριλίου 2020

Σχεδιασμός χειμερινού πολυετούς κήπου

Βασιζόμενοι στις σχεδιαστικές ιδέες που ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια (μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της μετάβασης στο YouTube). Ο χειμώνας έχει γίνει βασικός παράγοντας. Αν βάλουμε όλη τη σκέψη μόνο στο σχεδιασμό του καλοκαιρινού κήπου, τα κρεβάτια μπορεί να φαίνονται ζοφερά και ο κήπος άχαρος όταν πρόκειται για χειμώνα (Ο Piet Oudolf έκανε μια λαμπρή ταινία με τίτλο Πέντε Εποχές που εξυμνεί τις αρετές της χειμερινής φυτικής δομής).

Η χειμερινή μας δομή προέρχεται από τα δέντρα, Cornus Midwinter, Juniper, Pinus Mugo και πέντε Irish Yews, συνδυάζονται με όλα τα ψηλά κεφάλια σπόρων και τα χόρτα για να κάνουν τον κήπο να φαίνεται υπέροχος σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Κάτι που είναι σημαντικό καθώς χρειάζονται πέντε μήνες στο Γιορκσάιρ, όπου η Άνοιξη αργεί να φτάσει τον Φεβρουάριο.

Χειμερινός κήπος
Τέλη Φεβρουαρίου – το μεσαίο κρεβάτι με τη χειμερινή του εμφάνιση – τα άλλα τρία κρεβάτια χρειάζονται ακόμα φύτευση

Στη συνέχεια, όλα περιορίζονται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, έτοιμοι να τα ξανακάνουμε όλα από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Ακολουθεί μια γρήγορη άποψη την Άνοιξη (8 Μαΐου 2020) – με τον Camasias και τα χόρτα να μόλις φυτρώνουν

Μέχρι που αργά αλλά σταθερά τα φυτά ζωντανεύουν και αρχίζουν να χτίζουν σε ύψος μέχρι το καλοκαιρινό τους ζενίθ.

Μπορείτε να δείτε την ανάπτυξη συγκρίνοντας το ύψος της μεταλλικής παπαρούνας στην προηγούμενη εικόνα!

Λίστα πολυετών φυτών σχεδιασμού κήπου

Τα κύρια φυτά είναι όλα ποώδη πολυετή φυτά και αγρωστώδη – Calamgrotsis X Karl Foerster, Verbena Bonariensis, Cephalaria, Thalictrums, Verbascums, Veronicastrums, Persicarea, Dierama, Monarda, Eupatorium, Echinops, Agastache, Acanthus, Teegloves, και Echinacaea – συν μια ολόκληρη σχεδία από γεράνια και Pontentilla που σέρνονται στα ψηλότερα φυτά με Nepteta, Lythrums, Salvia, Verbena Bampton και άλλα μικρότερα χόρτα. Συν τα Succisa Pratensis, Molinias Poul Peterson και Foxtail Barley γύρω από τις δεξαμενές νερού.

Όλα αυτά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια μαγική ομίχλη χρώματος και υφής με οπίσθιο φωτισμό.

Echinacea, Verbena, Grasses και μερικά Asters που θα βγουν τον Σεπτέμβριο
Βερβένα, Στίπα και ένα γρασίδι
Succisa pratensis και Molinias Poul Peterson
Βερβένα και Μάραθο
Verebena με τα κόκκινα μούρα του Rowan στο βάθος
Succisa Pratensis και Molinias Poul Peterson
Στίπα Γιγαντέα
Agastache
Πρώιμη εχινάκεια
Echinacea στα τέλη Αυγούστου

Άγρια ζωή και οικολογία

Το να κάθεσαι στη μέση όλων αυτών με τις μέλισσες να βουίζουν, τις πεταλούδες να χορεύουν και τις νυχτερίδες να φτερουγίζουν είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Ζούμε μόνο ενάμιση μίλι από το κέντρο της πόλης του Λιντς σε μια πολύ κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, έχουμε όλα τα πουλιά… Σπίνοι και Βυζιά, Τζέι και Ξυλοπεριστεροί, Κόκκινοι Χαρταετοί και Καστανόξανθες Κουκουβάγιες. Έχουμε ακόμη και το δικό μας Sparrowhawk. Φέτος ήρθε να επισκεφτούμε το πρώτο μας κατάλληλο Dragonfly.

Southern Hawker Dragonfly στον κήπο

Απλώς για να σας δώσω μια ιδέα για το πώς μοιάζει στο σύνολό του, εδώ είναι η θέα από την πίσω λωρίδα – δείτε επίσης τα φυτά φράχτες στην άλλη πλευρά του τοίχου:

8 Αυγούστου 2020

Μια μεγάλη αλλαγή από τότε που μετακομίσαμε – αυτή η φωτογραφία είναι πριν από 5 χρόνια:

8 Αυγούστου 2015 – μόλις βάφαμε το εξωτερικό ασπρόμαυρο

Όχι μόνο πολυετή φυτά

Και τέλος, ξεκινήσαμε από άλλα κομμάτια του κήπου – ο μεγάλος μπροστινός κήπος μπροστά από τα στεφάνια, τώρα έχει την αρχή ενός «κήπου Zen» με ένα Acer και μερικούς βράχους 🙂 Αυτό θα γίνει μεγαλύτερο – Παρόλο που το γκαζόν φαίνεται εντάξει, είναι κάτω από τη μεγάλη οξιά μας, επομένως δυσκολεύεται πραγματικά να αναπτυχθεί – τόσο τέλειο για περισσότερα βράχια και βότσαλα.

Η Acer στον δικό της mini zen κήπο μπροστά στα τσέρκια

Κολλώδης

Το ’stumpery‘ έχει περισσότερα κούτσουρα και φτέρες. Αυτό δεν επρόκειτο να επικεντρωθεί φέτος, αλλά κάποιος δημοσίευσε μια διαφήμιση στη σελίδα της τοπικής μας κοινότητας στο Facebook ότι είχε τρία πολύ μεγάλα κούτσουρα δέντρων δωρεάν για όποιον τα ήθελε – είναι τεράστια και βαριά. Για να τα εγκαταστήσουν στο νέο τους σπίτι τοποθετήθηκε μια άλλη παρτίδα φτέρων. Τα προηγούμενα κούτσουρα ήταν από τον κήπο μας, αλλά και ένας γείτονας είχε δύο κούφιους μεγάλους σάπιους κορμούς δέντρων από τους οποίους τελικά ξεφορτώνονταν αφού έκοψαν το δέντρο πριν από έξι χρόνια.

Ένα stumpery ήταν μια πολύ μοντέρνα βικτοριανή τάση στον κήπο. Μεγάλα κούτσουρα δέντρων φυτεύτηκαν με εξωτικές φτέρες. Αναδημιουργεί την όψη του πεσμένου δάσους. Ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει ένα όμορφο παράδειγμα Highgrove. Είναι ένα καταφύγιο για άγρια ​​ζωή και γαλήνια και μαγικά αξιοποιώντας μια δύσκολη περιοχή στον κήπο.

Ιδού… ο Stumpery μας

Σκεφτείτε ένα stumpery ως ένα πάντρεμα μεταξύ των πιο επίσημων τμημάτων του κήπου και των πιο άγριων περιοχών ή του πιο άγριου τοπίου που τον περιβάλλει.

Yorkshire Post 5 Ιανουαρίου 2014 Chris Beardshaw

Η αυλή μια ενημέρωση…

Η αυλή βελτιώνεται τώρα τα φυτά είναι όλα τουλάχιστον τριών ετών. Φέτος υπέφερε και επωφελήθηκε από το ότι οι γείτονες έκοψαν ένα μεγάλο πλάτανο, δίνοντάς του περισσότερο φως, πράγμα που σήμαινε ότι τα πράγματα μεγαλώνουν καλύτερα – το μόνο πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα φυτά είναι λάτρεις της σκιάς, γιατί αυτό είναι το μόνο που θα αναπτυσσόταν – θα δείτε τι γίνεται.

Κορυφαία άνοιξη με Bluebells και Viburnums σε πλήρη άνθηση

Από που να αγοράσω?

Ένας τεράστιος παράγοντας για το σωστό σχέδιο είναι να αποκτήσετε τα σωστά φυτά. Τα μεγάλα «κέντρα κήπου» τείνουν να μην το κάνουν αυτό ή θα το κάνουν με μισή καρδιά. Έτσι έχουμε κυνηγήσει μια ολόκληρη σειρά από τοπικά μικρά (και μεγάλα) φυτώρια. Τα αγαπημένα μας είναι:

  • Dove Cottage – Πάνω στα Pennines κοντά στο Χάλιφαξ, χωρίς διαδικτυακές πωλήσεις – αλλά η καλύτερη επιμελημένη επιλογή πολυετών φυτών στο Βορρά. Δεν είναι φθηνό, αλλά η ποιότητα είναι πολύ υψηλή. http://www.dovecottagenursery.co.uk/
  • Vertgrow – Μεγάλο φυτώριο στο York, χωρίς διαδικτυακές πωλήσεις. Αν το θέλεις, θα το έχουν. Το απόθεμα αλλάζει για να ταιριάζει με τις εποχές, ιδανικό και για δέντρα. http://www.vertigrow.co.uk/
  • Στόλος Stilling – Και πάλι κοντά στο York, με πανέμορφους κήπους με ένα υπέροχο φυτώριο με πολυετή φυτά, χωρίς διαδικτυακές πωλήσεις. Βοηθητικά οργανωμένη ανά σκιερό και μη σκιερό. Έχουν περίεργες ώρες λειτουργίας, οπότε ελέγξτε πριν πάτε. https://stillingfleetlodgenurseries.co.uk/
  • Beth Chatto – Κάτω από το Νότο, παίρνουμε το δικό μας online. Πραγματικά μεγάλη ποικιλία, ιδανική για συγκεκριμένα φυτά ή προβληματικές περιοχές όπως το Dry Shade. https://www.bethchatto.co.uk/

Τελικά

Ας ελπίσουμε ότι αυτό σας έδωσε έμπνευση και τροφή για σκέψη. Το μόνο που μάθαμε είναι ότι πρέπει να δοκιμάσετε πράγματα, να κοιτάξετε τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει ο ήλιος κατά τη διάρκεια του έτους, να αισθανθείτε το χώμα σας και να προσθέσετε βρωμιά, να κοιτάξετε τα φυτά και να αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι κάνουν όλο το χρόνο, μετά να ερευνήσετε, να διαβάσετε, φανταστείτε και σκάψτε!

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar