Last Spring Pruning – GoTo4Gardening

0
Last Spring Pruning – GoTo4Gardening

Το τελικό ανοιξιάτικο κλάδεμα γίνεται καλύτερα προς τα τέλη Μαρτίου

Είναι σκόπιμο να μην κλαδεύουν ορισμένους θάμνους το χειμώνα καθώς κατά τη διάρκεια μιας πρώιμης θερμής περιόδου αυτό θα προκαλέσει μια άμεση πλούσια ανάπτυξη που θα σκοτωθεί από έναν σκληρό παγετό και δεν υπάρχουν πάντα νέοι μπουμπούκια κάτω για να ξαναπέσει το φυτό. Ομοίως ορισμένοι βολβοί και κόνδυλοι που είναι ανθεκτικοί μόνο έως περίπου -5oC αισθανθείτε λίγο πιο άνετο κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος αν το φύλλωμα των τελευταίων ετών μένει πάνω τους κατά τους κρύους μήνες και λειτουργεί ως μονωτικό. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, η απειλή των σκληρών παγετών έχει τελειώσει και είναι καιρός να κάνουμε την τελική τακτοποίηση. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μερικά παραδείγματα:

Ανοιξιάτικο κλάδεμα – Τριαντάφυλλα

Εάν δεν έχετε κλαδέψει ακόμη τους θάμνους των τριαντάφυλλων σας, τότε είναι η ώρα να τους κλαδέψετε, διαφορετικά οι τριανταφυλλιές σας δυστυχώς θα μοιάζουν με τόσες άλλες – ένα ψηλό ακατάστατο χάος με γυμνά κάτω κλαδιά.

κλάδεμα τριανταφυλλιάς
κλαδευμένη τριανταφυλλιά

Οι επίσημοι νόμοι για το κλάδεμα είναι; κλαδέψτε τυχόν λεπτά κλαδιά, αφήστε ένα φυτό σε σχήμα κυπέλλου με ανοιχτό κέντρο, αφαιρέστε τυχόν διασταυρωμένα κλαδιά, αφήστε πάντα μια λοξή τομή πάνω από ένα μπουμπούκι ενός πιθανού νέου βλαστού.

Σύντομη περικοπή για το κλάδεμα των τριαντάφυλλων

Εάν έχετε πάρα πολλούς θάμνους τριαντάφυλλων και πολύ λίγο χρόνο για να δώσετε στον καθένα τόσο ξεχωριστή προσοχή (όπως εγώ), τότε κλείστε το βιβλίο κηπουρικής με τους κανόνες του, πάρτε ένα κοπτικό φράκτη και κόψτε τουλάχιστον το ήμισυ της ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Μετά από αυτό το μακελειό, πάρτε ένα ζευγάρι αιχμηρά κλαδάκια και κόψτε τα κλαδιά που αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας με το να είναι εντελώς παραμορφωμένα, δώστε καθαρό κόψιμο σε τυχόν κλαδάκια που έχουν σκαρφιστεί από το κοπτικό φράκτη και αφήστε τα υπόλοιπα στη φύση. Σε λίγες εβδομάδες, όταν τα φύλλα αρχίζουν να ξετυλίγονται, μπορείτε να κόψετε οποιοδήποτε κλαδί που προεξέχει περισσότερο από μερικά εκατοστά. πάνω από το νέο φύλλωμα, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να προκαλέσει την αναζωπύρωση.

Ανοιξιάτικο κλάδεμα – Ορτανσία

ορτανσία κλαδέματοςΣυνήθως αφήνουμε τα κεφάλια των λουλουδιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς λέγεται ότι αυτό προστατεύει το φυτό, ενώ αποτελεί επίσης μέρος της χειμερινής σκηνής ακούγοντας τον άνεμο να σφυρίζει μέσα από τα αποξηραμένα κεφάλια λουλουδιών του. Τώρα που τα φύλλα αρχίζουν να ξετυλίγονται κόψτε τα κλαδιά πάνω από τα νέα φύλλα. Κόψτε τα κλαδιά περίπου 30 cm χαμηλότερα από το ύψος που θα θέλατε να είναι το φυτό, αλλά να έχετε κατά νου ότι εάν κόψετε το φυτό στο χαμηλότερο επίπεδο των φύλλων, θα κινδυνεύετε να χάσετε άνθη για φέτος καθώς συχνά τα κάτω φύλλα δεν βγάζουν μπουμπούκια ανθέων.

Ανοιξιάτικο κλάδεμα – Crocosimia

Αυτό είναι ένα πολυετές φυτό που έχει πολλά λουριά σαν φύλλα, τα οποία όταν αφεθούν στο χειμώνα θα κρατήσουν το φυτό ζεστό, αλλά τώρα που οι πράσινες ακίδες αρχίζουν να σπρώχνουν μέσα από το χώμα αφαιρέστε όλο το καφέ φύλλωμα στο σωρό κομπόστ.

βλαστοί κροκοσιμίας - υπερφυτεύονται εύκολα κατά λάθος!
βλαστοί κροκοσιμίας – υπερφυτεύονται εύκολα κατά λάθος!

Ένας άλλος λόγος για να αφήσετε τα φύλλα το χειμώνα, είναι να σας υπενθυμίσουμε πού βρίσκονται τα φυτά από κάτω τους, ώστε να μην το ενοχλήσετε άθελά σας ή να φυτέψετε κάτι άλλο στη θέση του κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι στο Οικόπεδο λαχανικών, όπου συνήθως αφήνω τα νεκρά φύλλα των φυτών χρένου επί τόπου, έτσι ώστε να ξέρω πού θα βρω τα πλήθη την άνοιξη προτού αναδυθούν τα φύλλα.

Πολλοί από αυτούς τους σωρούς καφέ φύλλων μοιάζουν με σωρό κομποστοποίησης – επομένως, αφαιρέστε τους το συντομότερο δυνατό τώρα που δεν χρειάζονται πλέον, καθώς οι γείτονές μας (και εμείς) όλοι απολαμβάνουν μια τακτοποιημένη και αθεϊστική πλοκή!!

Καλή κηπουρική σε όλους σας

Μπόρις.

Schreibe einen Kommentar