Lunar Gardening Ένας βασικός οδηγός για την κηπουρική με το φεγγάρι

2
Lunar Gardening Ένας βασικός οδηγός για την κηπουρική με το φεγγάρι

Βλέπω ότι η κηπουρική σε φεγγάρι είναι trending, δεν είναι κάτι που έχω εξετάσει ποτέ. Ως αυτοαποκαλούμενος σεληνόφιλος και επαγγελματίας καθώς και χόμπι κηπουρός, αποφάσισα ότι είναι καιρός να κάνω κάποια έρευνα στη σεληνιακή κηπουρική. Πήγα να αναζητήσω έναν βασικό οδηγό για την κηπουρική με το φεγγάρι.

Αυτό έχω μάθει.

Lunar Gardening Ένας βασικός οδηγός για την κηπουρική με το φεγγάρι

Είναι πολύ λογικό να κάνεις κηπουρική με τις φάσεις του φεγγαριού, αφού όλοι οι αγρότες, οι αυτόχθονες φυλές και οι κηπουροί ασχολούνται με τη Φύση με αυτόν τον τρόπο για εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες χρόνια. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τις δοκιμασμένες στην αρχαιότητα, βιολογικές μεθόδους κηπουρικής.

Σεληνιακή κηπουρική Ένας βασικός οδηγός για την κηπουρική με το φεγγάρι
Moon Gardening

Πώς να εργαστείτε με τις φάσεις της Σελήνης

Με απλά λόγια, το φεγγάρι έχει κάποια δύναμη έλξης στο νερό. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι παλίρροιες αλλάζουν με την αύξηση και τη μείωση του φεγγαριού. Αυτό ισχύει και για το χυμό των φυτών. Επομένως, είναι λογικό ότι ορισμένες εργασίες κηπουρικής σχετικά με τη φύτευση, το κλάδεμα ή τη συγκομιδή θα πρέπει να αποδειχθούν πιο ωφέλιμες όταν γίνονται σε συνδυασμό με τον κύκλο της σελήνης.

Η σεληνιακή κηπουρική λαμβάνει υπόψη τις φάσεις της σελήνης και το πού βρίσκεται η σελήνη στο πέρασμά της από τον ζωδιακό κύκλο.

Το φεγγάρι περνά περίπου δυόμισι μέρες σε κάθε ζώδιο σε αυτό το σταθερό ζωδιακό κύκλο, κάθε ζώδιο αντιστοιχεί σε ένα από τα τέσσερα στοιχεία.

Αυτή η γνώση δείχνει στους σεληνιακούς κηπουρούς πότε είναι η καλύτερη στιγμή για φύτευση καλλιεργειών

Για παράδειγμα:

 • Οι μέρες ρίζας είναι οι καλύτερες για να φυτέψετε ριζικές καλλιέργειες όταν το φεγγάρι περνάει μπροστά από το „Γη» ζώδια του Ταύρου, της Παρθένου και του Αιγόκερω.
 • Οι ημέρες των φύλλων είναι φυλλώδεις καλλιέργειες σπανακιού, μαρουλιού κ.λπ.νερό» ζώδια του Καρκίνου Σκορπιός, και Ιχθύς.
 • Ημέρες λουλουδιών για το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λουλούδια περνούν το „αέρας» ζώδια των Διδύμων, του Ζυγού και του Υδροχόου.
 • Ημέρες φρούτων/σπόρων για ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριές περνώντας το «Φωτιά” ζώδια Κριού, Λέοντα, Τοξότη.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ευγενική προσφορά του https://www.allotment-garden.org/gardening-information/lunar-gardening-planting-phase-moon/

Το άρθρο πιστώνεται στο Tansy Jams 2013

Αυτές οι δύο μέθοδοι – η κηπουρική με τη φάση της σελήνης (η σελήνη που αυξάνεται και η φθίνουσα σελήνη) και η κηπουρική με τα ζώδια της σελήνης χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό μεταξύ τους για καλύτερα αποτελέσματα σποράς, ανάπτυξης, κλαδέματος, φύτευσης.

Καλύτερες συμβουλές για την κηπουρική με το φεγγάρι

 • Πρώτα πάρτε ένα σεληνιακό ημερολόγιο κηπουρικής και μελετήστε τους κύκλους των ημερών και της σελήνης.
Σεληνιακή κηπουρική ένας βασικός οδηγός για την κηπουρική με το φεγγάρι. Σεληνιακό διάγραμμα κηπουρικής
Σεληνιακός χάρτης κηπουρικής

Μπορείτε να τα κατεβάσετε στο https://mooncalendar.astro-seek.com/gardening-moon-calendar-farmers-guide

Ημέρες Φύλλων-Νερό

Σπείρετε ή μεταφυτέψτε φυτά όπου τα φύλλα τους είναι η κύρια συγκομιδή καθώς θα απορροφούν το νερό πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Σαλάτες, λάχανο, σπανάκι, λάχανο.

Fruit Days-Fire

Σπείρετε, μεταφυτέψτε, καλλιεργήστε φυτά που παράγουν καρπούς ή σπόρους.

Φράουλες, ντομάτες, φασόλια, αρακάς, δημητριακά, ξηροί καρποί, κεράσια.

Root Days-Earth

Σπείρουν, μεταφυτεύουν, καλλιεργούν ριζικά φυτά όπως π.χ.

Πατάτες, καρότα, παντζάρια, γογγύλια, σουηδικά.

Flower Days-Air

Σπέρνει, μεταφυτεύει, καλλιεργεί και συγκομίζει λουλούδια φυτά ή βότανα, το άρωμα και οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι πιο έντονες όταν συλλέγονται αυτές τις μέρες.

Το ημερολόγιο υπογραμμίζει επίσης πότε πρέπει να συγκομίζονται και να αποθηκεύονται φρούτα και λαχανικά για καλύτερα αποτελέσματα. Ένας οδηγός σεληνιακής φύτευσης θα σας δώσει εύκολα να παρακολουθήσετε πληροφορίες για το πότε πρέπει να κάνετε κάθε εργασία κηπουρικής. Είτε πρόκειται για σπορά, κλάδεμα, βοτάνισμα ή κούρεμα του γκαζόν. Κάθε ένα έχει έναν ευνοϊκό χρόνο που θα σας ανταμείψει με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι σχεδόν καιρός να αρχίσετε να φυτεύετε ανοιξιάτικους βολβούς, διαβάστε μου Οδηγός βήμα προς βήμα πώς να φυτέψετε ανοιξιάτικους βολβούς. Συμβουλευτείτε τον σεληνιακό χάρτη κηπουρικής σας για τις καλύτερες μέρες για να τα φυτέψετε. Είναι όλα καλή διασκέδαση και μπορεί να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

 • Μάθετε και κατανοήστε τις φάσεις της Σελήνης σε Αύξηση και Εξασθένιση.
 • Πηγαίνετε, σημειώστε πότε έσπειρες σπόρους σε κάθε φάση του φεγγαριού, ποιοι σπόροι ήταν αυτοί; Οι σημειώσεις φύτευσης, καλλιέργειας, συγκομιδής και κλαδέματος θα σας βοηθήσουν να μάθετε. Κάντε μια ολόκληρη χρονιά ή σεζόν για καλύτερα αποτελέσματα και εμπειρίες.
 • Πάνω απ ‚όλα – Απολαύστε και διασκεδάστε.
Σπορόφυτα. Σεληνιακή Κηπουρική
Ένας βασικός οδηγός για την κηπουρική με το φεγγάρι

Ρίξε μια ματιά στο Τι δουλειές να κάνετε στον κήπο τον Αύγουστο και δείτε αν μπορείτε να βρείτε τι μπορεί να γίνει τις επόμενες μέρες σε συνδυασμό με το φεγγάρι.

Φάσεις κηπουρικής σελήνης

Όταν κοιτάζω τις φάσεις του φεγγαριού έχοντας κατά νου τις διαδικασίες σποράς, καλλιέργειας και φροντίδας των φυτών, όλα αρχίζουν να βγάζουν νόημα.

Το κλάδεμα των φυτών, για παράδειγμα, όταν είναι σε λήθαργο είναι δεδομένο, το κλάδεμά τους όταν ο χυμός επιστρέφει στις ρίζες για να τους δώσει δύναμη ενώ ξεκουράζονται είναι προφανές.

Η χρήση των κύκλων της σελήνης που φουσκώνει και μειώνεται θα μου πει πότε ο χυμός πέφτει κάτω από το φυτό… επομένως πότε να το κλαδέψω.

Νέα Σελήνη

Ωρα ξεκούρασης

Νέα Σελήνη πρώτο τέταρτο

Περισσότερο φως, περισσότερη βαρυτική έλξη, το έδαφος απελευθερώνει ενέργεια, ο χυμός ανεβάζει το φυτό. Ώρα για ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό.

Σπέρνουμε πάνω από το έδαφος φυλλώδη φυτά

Σπείρετε, κόψτε, εμβολιάστε και κλαδέψτε φυλλώδη φυτά για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη.

Πρώτο τέταρτο έως την Πανσέληνο

Το φως γίνεται ισχυρότερο και η βαρυτική έλξη είναι λίγο μικρότερη.

Σπέρνετε φυτά πάνω από το έδαφος με εσωτερικούς σπόρους όπως φασόλια, μπιζέλια και ντομάτες. Καθώς και δημητριακά, διακοσμητικά λουλούδια και γκαζόν.

Η φύτευση και ο εμβολιασμός είναι πιο επιτυχημένη μόλις δύο μέρες πριν την πανσέληνο.

Πανσέληνος

Ωρα για ξεκούραση

Συγκομίστε φαρμακευτικά βότανα ή λουλούδια.

Πανσέληνος έως το τελευταίο τρίμηνο

Το φως του φεγγαριού μειώνεται τώρα και η βαρυτική έλξη αρχίζει να μειώνεται.

Το έδαφος απορροφά ενέργεια, τραβώντας τη δύναμη προς τα κάτω στις ρίζες.

Σπείρετε, μεταφυτέψτε, καλλιεργήστε ριζικά φυτά και λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, παντζάρια. Φυτέψτε ή μεταφυτέψτε δέντρα, θάμνους και πολυετή φυτά. Κλαδέψτε για να επιβραδύνετε την ανάπτυξη και να κατευθύνετε την ενέργεια στις ρίζες των φυτών.

Συγκομίστε, κομμένα άνθη και γονιμοποιήστε.

Τελευταίο τέταρτο

Άγονη φάση, χρόνος ανάπαυσης και προετοιμασίας για τον επόμενο χρόνο ανάπτυξης

Δεν σπέρνονται σπόροι ή παίρνουν μοσχεύματα.

Συγκομίστε και αποθηκεύστε πυρηνόκαρπο.

Γονιμοποιήστε, μεταφυτέψτε, ξεριζώστε και αφαιρέστε τυχόν ανεπιθύμητα φυτά.

Κλαδέψτε για να μειώσετε την ανάπτυξη.

Καλάθι συγκομιδής λαχανικών και φρούτων. Κηπουρική με τη Σελήνη
Κηπουρική με το φεγγάρι

Συμπερασματικά

Βιάζομαι να πω ότι δεν είμαι σε καμία περίπτωση ειδικός στην κηπουρική του φεγγαριού, καθώς μόλις πρόσφατα άρχισα να αναζητώ τροφή για πληροφορίες και έμπνευση για το θέμα.

Αρκεί να πούμε ότι τα παραπάνω είναι ένας βασικός οδηγός. Ελπίζω ότι θα το βρείτε ενδιαφέρον.

Μου άρεσε η έρευνα αυτού του άρθρου, έμαθα χρήσιμες μεθόδους που άρχισα να εφαρμόζω στην πράξη.

Θα αναφέρω σε εύθετο χρόνο τις επιτυχίες μου και, είμαι σίγουρος, τις αποτυχίες μου.

Χρησιμοποιήστε το παρακάτω πλαίσιο σχολίων για να έρθετε σε επαφή εάν έχετε κάτι να προσθέσετε. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις εμπειρίες σας σχετικά με τη σεληνιακή κηπουρική.

Παρακαλούμε μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φεύγω να μελετήσω τους σεληνιακούς χάρτες μου, μπαίνουμε σε φάση πανσελήνου, οπότε πιστεύω ότι θα ξεκουραστώ λίγο ενώ θα αποφασίσω ποιους σπόρους θα σπείρω στην επόμενη καλύτερη φάση βλάστησης. Τα οπωροφόρα δέντρα είναι κατά παραγγελία, ελπίζω να φτάσουν κατά τη διάρκεια της πανσελήνου έως τη φάση του τελευταίου τετάρτου, ώστε να φυτευτούν τη βέλτιστη στιγμή. Ευχήσου μου καλή τύχη!

Καλή Κηπουρική.

Ακολουθήστε και σας αρέσει το PlantsBulbsSeeds

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar